Umm Habibah! Ramlah bint Abu Sufyan(radiAllahu Anha)

Bismillahir Rahmanir Raheem.


För många, många månader sedan så skrev jag att jag skulle skriva om Umm al Mu'minin (Mödrarna till de troende).. Skrev om en av Profetens(salallahu aleyhi wa salams) fruar - Umm Salamah och tänkte att nu får det väl ändå vara dags för en till inshaAllah.. ^^


Ramlah bint Abu Sufyan, mer känd som Umm Habibah, var alltså dotter till Abu Sufyan ibn Harb som var motståndare till Allahs Sändebud (salallahu aleyhi wa salam). Umm Habibah och hennes make Ubaydullah ibn Jahsh var emot polyteism, hade en tro på endast Gud och accepeterade budskapet från Hans profet, Muhammed ibn 'Abdullah (salallahu aleyhi wa salam). Abu Sufyan försökte få dem att komma tillbaka till sina förfäders tro men misslyckades. Han var väldigt upprörd över att Umm Habibah verkligen följde Muhammed(salallahu aleyhi wa salam) och detta märkte resten av klanen, Quraysh. Quraysh förföljde Ubaydullah ibn Jahsh och Umm Habibah och gjorde deras tid i Mekka oumbärlig. Så efter att Profeten(salallahu aleyhi wa salam) hade varit profet i fem år så fick muslimerna tillåtelse att migrera till Abyssinien, vilket Umm Habibah, dottern och hennes make valde att göra.

Nu fick de leva i lugn och ro i Abyssinen, där ledaren Negus efter att ha lyssnat på Koranen också accepterat Islam då han förstod att Isa'(aleyhi salam) och Muhammed(salallahu aleyhi wa salam) fått sina skrifter av samma källa [ie, Allah]. Men Umm Habibahs frid skulle snart få ett slut då hon skulle bli testad svårt.
En natt så hade hon en orolig dröm, där hon såg sin make mitt i ett bottenlöst hav där våg efter våg av mörker omringade honom. Han var i den mest farliga situationen.
Hon vaknade upp rädd och vågade inte berätta sin dröm till någon. Och dagen efter hennes dröm, så avvisade hennes make Islam och gick vilse till kristendomen istället. Hennes frid i hjärtat var borta och hon visste inte vad hon skulle göra.

Hon hade tre val, antingen stanna med sin make vilket skulle vara en stor synd från hennes sida, att återvända till Mekka till sin faders hus som skulle vara mycket smärtsamt eller att stanna hos ledaren Negus, i Abyssinien och leva där ensam och lägga sin tillit hos Allah. Hon valde att skilja sin make att stanna i Abyssinien. Hennes make dog strax efter att de skilt sig då han börjat dricka mycket vin och alkohol (modern till allt ont). Umm Habibah bodde i Abyssinen i 10 år.
Den sista tiden där så kom det lycka och värme igen. Det var en dag då Abrahah, en speciell tjänsteflicka i Negus, knackade på Umm Habibahs dörr. Abrahah strålade av glädje när hon hälsade på Umm Habibah och sade:
"Negus sänder sina hälsningar och säger till dig att Muhammad, Allahs Sändebud, vill att du gifter dig med honom och har skickat ett brev där han utnämnt honom(Negus) som hans wakil att göra bröllopskontraktet mellan dig och honom. Om du accepterar, så får du välja en wakil att handla åt dig."

Umm Habibah blev överlycklig och ropade åt sig själv, "Allah har gett dig goda nyheter! Allah har gett dig goda nyheter!", Varefter hon tog av sig alla sina smycken, halsband, armband - och gav dem till Abrahah. Hon tog av sig sina ringar och gav dem till Abrahah. Sannerligen, om hon hade ägt all rikedom i världen hade hon gett det till Abrahah i denna stund av lycka. Till slut sade hon till Abrahah : "Jag vill ha Khalid ibn Sa'id ibn al-'As att vara min wakil för han är närmast till mig".

Så samlades några muslimer i Negus palats för att bevittna bröllopet. Profeten Muhammed(salallahu aleyhi wa salam) var inte där men Negus talade för honom. Och hon fick 400 guld dinarer i brudgåva. 50 av dessa gav hon till Abrahah.

Men Abrahah gav tillbaka alla gåvor hon fått då hon inte fick ta emot det. Hon hade blivit muslim även och ville att Umm Habibah skulle hälsa det till Profeten Muhammed(sallalahu aleyhi wa salam) och hälsa honom fredshälsningen. Vilket Umm Habibah gjorde! Och när Profeten Muhammed(salallahu aleyhi wa salam) hörde detta blev han fylld av glädje och sade: "wa alayha as-salam wa rahmatullahi wa barakatuh - och må Allahs frid, barmhärtighet och välsignelser vara över henne med."

Hennes far Abu Sufyan blev senare muslim och när hon fick höra detta så gjorde hon sujood till Allah, i tacksamhet.


Må Allah ge oss minst en procent av samma tillit, styrka och generositet som Umm Habibah hade för Allahs skull! ameen

Tankar: 2.....
Följeslagare | Direkt länk | 2010-02-18 @ 22:19:54|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Khadijah

MashAllah! Underbart att läsa om våra mödrar alhamdulillah!

2010-02-19 @ 11:33:14
URL: http://kameltanten.wordpress.com
Postat av: Linn

Ameen!!MashaAllah, jätte fin historia! :)

2010-02-20 @ 09:08:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0