Är det en innovation (Bid'ah) att ge gåvor på Eid?

 
Fråga: Är det tillåtet att ge mina familjemedlemmar några gåvor på Eid al-Adha och Eid al-Fitr, och att göra detta varenda år, eller är detta en innovation (bid'ah)?

 

Svar:

Prisad vare Allah.

 

Det finns ingenting fel i att ge gåvor på Eid al-Fitr och Eid al-Adha till familjemedlemmar och släktingar, eftersom detta är dagar av glädje och lycka då det är mustahabb(starkt rekommenderat) att upprätthålla band, visa vänlighet, och äta och dricka mycket. Detta är inte bid'ah; snarare är det någonting tillåtet och en bra sed som är en av Eids symboler. Därmed är det inte tillåtet att ge gåvor och uttrycka glädje och lycka på innoverade tillfällen då det inte är föreskrivet att fira, såsom nyårsafton, Mawlid (Profetens födelsedag) och den 15de av Sha'baan (an-nusf min Sha'baan), eftersom man då gör dem till Eids(högtider).

 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade: På denna Eid utbyter folk gåvor, alltså.., de gör mat och bjuder varandra att komma och äta, de samlas och firar. Det finns ingenting fel i denna tradition eftersom detta är dagar av Eid. När Abu Bakr (Må Allah vara nöjd med honom) kom in till Allahs Sändebuds hus (välsignelser och frid över honom) och fann med honom två unga tjejer som sjöng på dagarna av Eid, tillrättavisade han dem, men Profeten (må välsignelser och frid av Allah över honom) sade: "Låt dem vara." Och han sade inte detta för att dem var två unga flickor. Snarare sade han: "Låt dem vara, för detta är dagarna av Eid."

 

Detta indikerar att Islam, med dess toleranta och lättsamma attityd, tillåter människor att uttrycka glädje och lycka under dagarna av Eid.

Slut på citering från Majmoo‘ Fataawa Ibn Uthaymeen, 16/276

 

Och han (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade även:

Det är välkänt att det inte finns några högtider i Islam förutom dem som är bevisat i sharee'ah, nämligen Eid al-Fitr och Eid al-Adha, och Fredag som är en återkommande "Eid"(varje vecka). Angående femtonde av Sha'baan, så finns inget bevis i Islam att detta är en Eid. Om den tas som ett tillfälle då välgörenhet ges eller gåvor ges till grannar, då är detta att ta det som en Eid.

Slut på citering från Fataawa Noor ‘ala ad-Darb

 

Och han sade angående Moders Dag: När detta är förstått, är det inte tillåtet, vid tillfället i din fråga, som kallas Moders Dag, att introducera någon symbol av Eid på denna dag, såsom att uttrycka glädje och lycka, ge gåvor, och så vidare.

Slut på citering från Majmoo‘ Fataawa ash-Shaykh Ibn ‘Uthaymeen, 2/301

 

Och Allah vet bäst.

Tankar: 3.....
Lämna en kommentar | Fatawas | Direkt länk | 2012-08-17 @ 12:05:40|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Varför är du inte Muslim?

Bismillah
 

Är du inte muslim för att du inte ens tror på Gud?

Det jag kan be dig att göra då är att tänka över allt som existerar, vetenskapen och läsa Koranen. Däri kommer du finna vetenskapliga fakta som är helt och hållet omöjligt för en människa att ha vetat runt 600-talet. Inte bara att det existerar vetenskapliga fakta i Koranen, det finns dessutom ingenting vetenskapligt felaktigt. De saker som står däri har vetenskapsmän upptäckt så sent som på 1900-talet. Med komplexa verktyg, analyser och forskningar. Vem vet bäst om sin skapelse? Skaparen! Och det finns ingen annan än Skaparen av världen som sänt ned dessa ord som finns i Koranen.
 
Ett fåtal av de vetenskapliga fakta som beskrivs i Koranen kan du läsa om här:
http://apg.blogg.se/2010/june/kort-illustrerad-guide-for-att-forsta-islam.html
 
 
Är du inte muslim för att du inte tycker att Islam är den rätta religionen?
 
Om inte mina tidigare bevis räckte för dig, som bevisar att Koranen kommer från Gud. Så är mitt råd att läsa Koranen, det korta häftet jag länkat till ovan, och dessutom läsa mer om Muslimernas Trosuppfattning . Läs detta häfte för att få mer kunskap om Islam http://apg.blogg.se/2010/july/varfor-bli-muslim.html
 
 
Tror du på att Islam är från Gud men du orkar inte med allt man måste göra som muslim eller vill du göra sådant som Gud har förbjudit oss att göra?
 
Om detta är fallet så kan jag ju säga såhär, att för din egen skull, så är det bättre att du är en muslim som syndar än en icke-muslim som syndar. Vad är viktigare/bättre? Att få göra exakt som man vill och följa sina luster 100% i kanske 30-80 år och sedan hamna i Helvetet en evighet för att du inte ville acceptera islam? Eller är det bättre att acceptera islam och göra sitt bästa inför sin Herre och sedan få leva lyckligt och få göra som man vill i en evighet i Paradiset? Om du verkligen tror på att Islam är rätt så snälla spring inte iväg, bli muslim! Och vem syndar inte? Vi alla syndar på ett eller annat sätt, det viktigaste är att vi gör vårt bästa.
 
Och sanningen är att ju högre ens kärlek till religionen blir, desto lättare blir det att följa de påbud och förbud som finns - och dessutom ska du tänka på att det är väldigt lite som är förbjudet jämfört med allt som man faktiskt kan göra! 
 
Vill du inte bli muslim för att det finns dåliga muslimer? Så hur kan då religionen vara bra?
 
Nr 1.  Bara för att du har levt med, umgåtts med eller sett dåliga muslimer och deras handlingar. Så betyder verkligen inte detta att deras handlingar går i enlighet med Islam. Om din muslimske vän är allt annat än religiös, hur ska du då ta han som ett exempel för vad Islam är? Jag lovar dig, ALLT dåligt beteende, alla dåliga handlingar som kan skada andra,sig själv, naturen på psykiska och fysiska sätt är inte från islam. Fult språk, bedrägeri,baktal,svartsjuka,förtryck osv är alla handlingar som går emot Islams läror.
 
Nr 2. Dagens muslimer representerar väldigt dåligt vad Islam står för. Jag brister och de flesta muslimer brister i att kunna visa den moral som fanns hos Profeten Muhammad, frid och välsignelser över honom. Han är mänsklighetens Sändebud! Hans beteende var den bästa som någonsin existerats, hans moral var på gränsen till perfekt. Så bra man kan vara. Ingen kan bli så underbar som han var-- men det man bör sträva efter som en Muslim(någon som är underkastad Guds vilja), är att efterlikna honom i alla områden. Om dagens muslimer hade försökt följa honom i sitt sätt att vara så bra som möjligt , så hade människor runt om i världen älskat muslimerna. Till och med hans fiender erkände att hans beteende var jättebra.
 
Läs om hans karaktär: http://www.profetensbudskap.se/site/ovrigt/ebok2.pdf
 
Läs om Profeten Muhammads liv salAllahu alayhi wa salam
http://www.scribd.com/doc/39812910/Den-Forseglade-Nektarn-OBS-Detta-ar-en-oversattning-till-svenska-av-den-engelska-The-Seald-Nectar-och-inneh%C3%A5ller-mycket-som-inte-finns-med-i-origi
 
 
Vill du bli muslim men du har en familjemedlem eller någon som hindrar dig?
 
Ok, detta är svårt. Det finns många som vill bli muslimer men som skulle bli utkastade från hemmet eller bli slagna osv om de skulle ta steget. Att ens tala om Islam inför vissa räcker för att veta att denna personen är en riktig hatare som blivit totalt hjärntvättad antingen genom hatar-sidor på internet eller media. Eller genom dåliga upplevelser med muslimer. 
 
Men, ni ska veta! Att när Islam först kom, så fanns det många hemliga muslimer - som gömde sin Islaam pågrund av att de var rädda för det förtrycket som skedde mot muslimerna då. De höll sin islam gömda tills det var säkert för dem att praktisera offentligt, eller tills dem kände sig starka nog att klara av motståndet som skulle komma. Läs gärna detta http://islamqa.com/en/ref/31796/secret%20muslim
 
Det är mycket bättre att du accepterar Islam och håller det hemligt samtidigt som du försöker praktisera så mycket du kan, än att inte acceptera Islam alls. För vi vet aldrig när döden kommer- och efter att vi har dött så är det försent.
 
 
Må Allah(Gud) Vägleda oss på Hans raka väg och ge oss den ultimata belöningen i Paradiset
Tankar: 3.....
Lämna en kommentar | Islam | Direkt länk | 2012-08-15 @ 22:27:42|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمBönetider

Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt: