Är det en innovation (Bid'ah) att ge gåvor på Eid?

 
Fråga: Är det tillåtet att ge mina familjemedlemmar några gåvor på Eid al-Adha och Eid al-Fitr, och att göra detta varenda år, eller är detta en innovation (bid'ah)?

 

Svar:

Prisad vare Allah.

 

Det finns ingenting fel i att ge gåvor på Eid al-Fitr och Eid al-Adha till familjemedlemmar och släktingar, eftersom detta är dagar av glädje och lycka då det är mustahabb(starkt rekommenderat) att upprätthålla band, visa vänlighet, och äta och dricka mycket. Detta är inte bid'ah; snarare är det någonting tillåtet och en bra sed som är en av Eids symboler. Därmed är det inte tillåtet att ge gåvor och uttrycka glädje och lycka på innoverade tillfällen då det inte är föreskrivet att fira, såsom nyårsafton, Mawlid (Profetens födelsedag) och den 15de av Sha'baan (an-nusf min Sha'baan), eftersom man då gör dem till Eids(högtider).

 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade: På denna Eid utbyter folk gåvor, alltså.., de gör mat och bjuder varandra att komma och äta, de samlas och firar. Det finns ingenting fel i denna tradition eftersom detta är dagar av Eid. När Abu Bakr (Må Allah vara nöjd med honom) kom in till Allahs Sändebuds hus (välsignelser och frid över honom) och fann med honom två unga tjejer som sjöng på dagarna av Eid, tillrättavisade han dem, men Profeten (må välsignelser och frid av Allah över honom) sade: "Låt dem vara." Och han sade inte detta för att dem var två unga flickor. Snarare sade han: "Låt dem vara, för detta är dagarna av Eid."

 

Detta indikerar att Islam, med dess toleranta och lättsamma attityd, tillåter människor att uttrycka glädje och lycka under dagarna av Eid.

Slut på citering från Majmoo‘ Fataawa Ibn Uthaymeen, 16/276

 

Och han (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade även:

Det är välkänt att det inte finns några högtider i Islam förutom dem som är bevisat i sharee'ah, nämligen Eid al-Fitr och Eid al-Adha, och Fredag som är en återkommande "Eid"(varje vecka). Angående femtonde av Sha'baan, så finns inget bevis i Islam att detta är en Eid. Om den tas som ett tillfälle då välgörenhet ges eller gåvor ges till grannar, då är detta att ta det som en Eid.

Slut på citering från Fataawa Noor ‘ala ad-Darb

 

Och han sade angående Moders Dag: När detta är förstått, är det inte tillåtet, vid tillfället i din fråga, som kallas Moders Dag, att introducera någon symbol av Eid på denna dag, såsom att uttrycka glädje och lycka, ge gåvor, och så vidare.

Slut på citering från Majmoo‘ Fataawa ash-Shaykh Ibn ‘Uthaymeen, 2/301

 

Och Allah vet bäst.

Tankar: 3.....
Fatawas | Direkt länk | 2012-08-17 @ 12:05:40|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: sassi

Eid Mubarak syster!! :)

2012-08-19 @ 19:10:37
Postat av: sölvi

Ha en bra helg! :) /Sölvi

2012-09-14 @ 21:19:22
URL: http://pysslandet.blogg.se/
Postat av: Sölvi

Hejsann.....Hoppar in här,och säger hej! :))

2012-09-20 @ 12:42:26
URL: http://kristenbloggen.blogg.se/?tmp=504263

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0