Angående Julafton


as salamu aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,

Nya Muslimer, läs gärna det jag skrivit där nere.


 


Förbud att fira icke-muslimers högtider


F: Är det tillåtet för Muslimer att ta del i deras högtider, som Julafton?

S: Pris ske till Allah.

Det är inte tillåtet för Muslimerna att gå med icke-muslimerna i deras högtider och uttrycka lycka och glädje pga dessa tidpunkter, eller att ta ledigt från jobbet, oavsett om högtiden är religiös eller sekulär, för detta är som att härma fienderna till Allah, vilket är förbjudet, och även att medverka med dem i falskhet. Det är bevisat att Allahs Sändebud (frid och välsignelser över honom) sade: "Den som imiterar ett folk är en av dem." Och Allah säger (tolkning av mening):

“//..utan samarbeta för att befrämja fromhet och gudsfruktan, och slut er inte samman för att befrämja synd och fiendskap. Och frukta Gud! Gud straffar med stränghet”

[al-Maa'idah 5:2]

Vi råder dig att läsa boken Iqtidaa' al-Siraat al-Mustaqeem av Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (må Allah ha barmhärtighet över honom), för den är väldigt användbar i detta ämnet. [Översättarens notering: Denna boken finns tillgänglig på Engelska under titeln "The Right Way", publicerad av Darussalam, Riyadh].

Och Allah är källan till styrka. Må Allah välsigna vår Profet Muhammad och hans familj och följeslagare, och bevilja dem frid.

Källa : IslamQa - fråga om Julafton


 

As Salamu aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,
Må Allahs frid, barmhärtighet och välsignelse vara över er.

Till nya muslimer: Jag kan förstå, mycket väl då jag också är en revertit till Islam, att det kan vara svårt att säga nej till sin familj och sina vänner på Julafton (och andra högtider). För vissa kanske det inte ens är möjligt att fly undan detta även om man vill pga olika omständigheter. Det enda jag vill säga till er är att ni inte ska känna er tyngda eller ledsna över det som är svårt för er (i regler i islam). Mycket är nytt, och ingen begär av er att ni ska ändra er på en natt. Allah vet hur ni kämpar och ni ska inte lägga för mycket börda på er själva så att ni faller ihop. Ett steg i taget, bit för bit så att du blir stabil i religionen. Jag säger inte att det är tillåtet för er att fira julafton osv bara för att ni är nya muslimer. Däremot säger jag att ni får försöka så gott ni kan att inte medverka. Oavsett om det är dansen runt granen du avstår ifrån, julklappsutdelningen, kalleanka, att säga 'God Jul' eller att hitta på någon ursäkt för att du inte vill gå (men inte vill säga att det är för religionen). Man kan alltid göra någonting, det som du klarar av.! Allah är Rättvis och Barmhärtig och Vet vad vi har i vårt innersta.

 

Länken nedan är min artikel - Julafton=Shirk , som jag skrev förra året, där jag har skriver om bakgrunden av Julafton och jultomten. Mina ord kanske kan låta lite hårda men det är sanningen.

[Klicka här för min artikel om Julafton]


As Salamu Aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh
Tankar: 11.....
Fatawas | Direkt länk | 2010-12-17 @ 23:07:00|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Umayma

Masha Allah, jätteba skrivet. Brukar själv ta upp detta ämnet varje år med mina vänner.... Må Allah belöna dig

2010-12-19 @ 17:38:50
URL: http://umayma.blogg.se/
Postat av: Salim

Det ar ok for en muslim att gifta sig med en kristen, judisk kvinna men ej tillatet att fira deras hogtid? Ar inte det lite kontradikt, Jul ar inget shirk for Kristna firar Jesus fodelse, som du vet sa ar Jesus messias bade for Christna sa som muslimer, att ta ut en vers ur koranen ur dess kontext for att seda poangterar din argument enligt mig helt oforstende.



Det du gor nu ar att dra en grans och visar att muslimer, christna, judar har inget som helst gemenskap och det tyder pa att du borde nog studera din religion mer. En Muslim ar forbjudad att delta i hedniska ceremonier som t ex. Budhistisk och allt annat avguda aktigt ceremoni. Sana som du som ger fel bild av muslimer ar en fara for resterande muslimer och du borde skammas rejalt att du svartar ner islams budskap med ditt ignoranta tanke. Islam ar inte bara Profeten Muhammad (saw) Budskap, Islam har Ibrahim, Musa, Isa (Jesus), Dawud, Soleyman, Jonas, Idris, Nuh etc. Det som ar forbjudet for en muslim ar at andra an Gud till sin tillbedja ch underkasta sig till. Forsta Koranen i sin helhet nasta gang, annars ar du inte battre an de som kriteserar Islam.



2010-12-26 @ 08:42:08
Postat av: amanda

Salam aleikum Salim... Om du läser artikeln ovan lite tydligare så ser du att det inte är JAG som skriver att det är haraam utan det är en lärd. Alla lärda inom islam säger att det är Haraam att fira julafton och alla andra högtider från ickemuslimer. Läs detta insh'Allah ->http://islamqa.com/en/ref/947/celebrate och om du inte kan engelska läs -> http://muslim.se/fragorasvar/rattsvetenskapaislamiskaregler/181-varforintefirajul.html



Jag gör ingenting fel, däremot gör du det som talar emot islam. I Islam har vi endast två högtider att fira varje år och det är de två Eid. Alla andra typer av firanden så som födelsedagar, julafton,påskafton,halloween, mors dag, nationaldagen osv osv är bida´ och är ingenting som muslimer bör göra. Du bör studera mer om din religion. Vi ska inte följa våra egna begär så som du vill göra, vi ska följa Islam 100%. Om du vill diskuttera med någon annan om detta så skriv till muslim.se e-mail där kommer du få svar från en av de mest lärda sheikher i sverige.



2010-12-26 @ 12:20:21
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: renatta

till salim... det star i koranen att en muslimsk man kan gifta sig med bokens folk alltsa judar och kristna, men det var pa den tiden...nar de levde som muslimer at halal slaktat kott, kladde sig och tackte sig som oss...det ar inte rekomenderat idag att gifta sig med bokens folk....



det ar alltid sa mkt tjat om detta med att man inte far fira icke muslimska traditioner...det far vi inte, men hur manga fatawa och bevis man an visar ar det alltid folk som ger ursakter for att gora det och det ar verkligen biddah att fira icke muslimska traditioner

2010-12-26 @ 14:30:23
Postat av: Khadijah



@Salim , vi som muslimer får inte gratulera, önska dem god jul eller närvara. Det är kufr och ger dig synder. Vi måste guida dem och visa dem att det är fel. Vi har inte alls samma tro som dem ang Jesus Allahs välsignelser över honom. De tror han är Allahs son och tillber honom. Det shirk akbar min broder. Att önska dem god jul och även närvara gör att du deltar i detta och det är haram. Det finns många hadither och stöd i koranen om detta och vi hör och vi lyder. Varför ifrågasätta detta? Vi är muslimer och ska göra dawah om den rätta vägen och inte gör som dem (då blir vi en av dem)

Att säga till bloggsystern att hon borde skämmas är lågt för hon lär ut rätt efter vad de skolade säger och följer koran och sunnah. Leta upp var i bibeln det står om julafton? Det står i gamla testamentet om att det finns dåliga människor som klär en gran i silver. Jesus, Allahs välsignelser över honom, firade INTE jul och ej eller födelsedagar.

Dina ord är hårda mot systern här och du borde be om ursäkt för det är du som felar och att ändra på det som är ifrån Allah och från vår Profet Muhammed, Allahs frid och välsignelser över honom, är en stor synd. Vem ska eftersträva att behaga? Allah vår Skapare eller de kristna? Fråga dig det och var med ödmjuk inshAllah.



Prisad vare Allâh.



Det är inte tillåtet för en muslim att delta på ickemuslimernas högtider och att uttrycka glädje inför dessa eller att ta ledigt från jobbet p.g.a. dem, oavsett om högtiden är religiös grundad eller sekulär, eftersom det innebär att man imiterar Allâhs fiender. Denna imitering är förbjuden och kan klassas som ett samarbete i falskhet. Det är autentiskt återberättat att Allâhs Sändebud sade: ”Den som imiterar ett folk är en av dem.” Och Allâh säger:



Samarbeta för att befrämja fromhet och gudsfruktan, och slut er inte samman för att befrämja synd och fiendskap. Och frukta Allâh! Allâh straffar med stränghet.” [al-Mâ´idah, vers 2]



För mer information råder vi dig att läsa ur boken Iqtidâ´ as-Sirât al-Mostaqîm av Shaykh al-Islâm Ibn Taymiyah , för den är väldigt lärorik vad gäller detta ämne. (Denna bok finns även tillgänglig på engelska under titeln ”The Right Way”, tryckt av Dar-us-Salam, Riyadh – ö.a.).



Och Allâh är källan för all styrka. Må Allâh välsigna vår Profet Mohammad och hans familj och följeslagare.



Källa: al-Ladjnah ad-Dâ´imah lil-bohôth al-’ilmiyyah wal-inqitâ´, fatwâ nr. 2540



2010-12-26 @ 16:14:44
Postat av: Amatullah

As-Salamu Alejkum,



I nedanstående Fatwa av Sheykh ibn Uthaymeen ser vi de olika lärdas ord angående detta.



DOMEN FÖR ATT ÖNSKA NÅGON "GOD JUL".



Fråga: Vad är domen för att önska någon en god jul? Hur skall vi svara dem om de önskar oss det? Är det tillåtet att bevittna deras högtidsfester? Är det en synd att utföra någon av dessa omnämnda handlingar utan avsikt? Måhända att man gör det för att vara dem till lags eller för att man skäms och inte vill såra dem.



Svar: Det råder samstämmighet om att det är förbjudet att önska de otrogna en god jul och andra religiösa högtider. Detta nämnde Ibn-ul-Qayyim (rahimahullâh) i sin bok och sade:



”Däremot råder det samstämmighet om att det är förbjudet att gratulera dem för otrogna ceremonier som högtider och fastan. Exempel på det är:



”Glad högtid.”







Om detta uttalande inte är otro, är det åtminstone en svår synd. Denna synd är lika allvarlig som att gratulera dem för att de faller ned på ansikte inför korset. Faktum är att Allâh anser detta vara värre än att gratulera någon för att ha druckit alkohol, mördat en människa, utfört otukt och liknande.



Många människor som inte känner till religionens värde faller i detta fel. De vet inte hur vidrig synden är som de har begått. Den som gratulerar en tjänare för en synd, innovation eller otro, har utsatt sig själv för Allâhs ilska och vrede.”







Anledningen till att det är förbjudet att gratulera dem på deras högtider är att det innebär att man accepterar och behagas av deras otrogna ceremonier även om man själv inte behagas av denna otro. Det är förbjudet för en Muslim att behagas av otrogna ceremonier och att gratulera dem. Allah (ta´âlâ) behagas inte av det. Han (ta´âlâ) sade [i betydelse av]:







”Om ni hädar, [skall ni veta att] Allâh inte behöver er. Han ser inte otro hos sina tjänare med tillfredsställelse – men visar ni tacksamhet är Han tillfredsställd för er skull.” [39:7]



”Denna dag har Jag fullbordat er religion för er och skänkt er Min välsignelse i fullaste mått. Jag är nöjd med att Islâm skall vara er religion.” [5:3]







Det är alltså förbjudet att gratulera dem på dessa högtider oavsett om man medverkar i dem eller inte.



Om de emellertid gratulerar oss och önskar oss en glad högtid, skall vi inte svara tillbaka. Ty denna högtid är inte vår högtid. Denna högtid behagas inte Allâh (ta´âlâ) av. Dessa högtider är antingen innoverade i deras religion eller också föreskrivna som Islâm har avskaffat med Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) när han sändes till hela skapelsen. Allâh (ta´âlâ) sade [i betydelse av]:



”Om någon vill anta en religion som inte innebär Islâm kommer detta att vägras honom, och i nästa liv skall han stå bland förlorarna.” [3:85]







Dessutom är det förbjudet för Muslimerna att besvara deras inbjudan till dessa högtider. Ty detta är den största typen av gratulationer till dem eftersom man medverkar däri.



Likaså är det förbjudet för Muslimerna att ta liknelsen av de otrogna och därvid själva utföra liknande fester, utbyta presenter med varandra, dela ut sötsaker, tillaga matbord, låta bli att arbeta under vissa dagar och liknande. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade [i betydelse] av:



”Den som tar liknelsen av ett folk hör till det.”







Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah sade i sin bok ”Iqtidhâ’-us-Sirât al-Mustaqîm Mukhâlafah Ashâb-il-Djahîm”:



”Att härma några av deras högtider fordrar kärlek till den lögn de följer.”







Den som utför dessa gärningar är syndig oavsett om han gör det för att vara dem till lags eller om han gör det utav kärlek eller blygsel eller någon annan anledning. Detta innebär i sig att man lossar på Allâhs religions knutar. Dessutom stärks de otrogna av detta och det får dem att vara stolta över sin religion.



Vi ber Allâh att Han stärker Muslimernas med deras religion, skänker dem stadighet däri och hjälper dem mot deras fiende – Han är sannerligen stark och allsmäktig.







Författare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn



Källa: Fatâwâ al-´Aqîdah, sid. 246-248

2010-12-26 @ 17:47:56
Postat av: Umayma

Salam Alaykom. Jag fick samma kommentar av Salim på mn blogg, skrev följande i ett mail till honom:



Kristna och Judar är enligt Islam inte troende människor, dock är de människor av böckerna, (Tora, Evangeliet). Där är skillnaden. En troende räknas som en person som tror ENDAST på Allah, och tror på alla hans budbärare, Frid vare över dem (inklusive Profeten Mohammad, Frid vare över honom).



Att fira jul betyder ju inte att man firar Allah som den enda Guden, som ensam förtjänar all dyrkan.

Att fira jul är ju att man firar att Guds son skulle fötts, Jesus. Tycker du det är att dyrka Allah ensam? Genom att påstå att han har en son? Må Allah förlåta oss, ameen.



Jag råder dig att läsa hur julen uppkom. Det finns inga bevis på att Jesus föddes natten mellan den 24 och 25 december. Det var en präst som flera hundra år efter Jesus, som bestämde att det var dagen Jesus skulle firas. Alltså, julen har inte ens något stöd i kristendommen.



Koranen säger att en muslimsk man får gifta sig med en troende kvinna (muslim) ELLER en kvinna av böckerna (judar, kristna). MEN! Kvinnan måste vara praktiserande i sin tro. Som du säkert kan hålla med om, så firade inte de kristna jul när Koranen uppenbarades, därför råder de lärda inom Islam att man ska vara försiktig när man gifter sig med en icke troende kvinna (jude,kristen).



Angående att Profeten inte har rätt att lära ut något utöver Koranen, vad menar du? Profeten har aldrig sagt något som motsäger Koranen. Hadither är vad han sagt, men allt han sagt har han fått från Allah. Tex står det inte i Koranen hur vi muslimer ska be exakt, men genom hadither har vi lärt oss hur vi ska göra. Finns många fler exempel. Det som man ska följa i Islam är Koranen, Hadither och Profeten sunnah, dvs traditioner eller handlingar. När en lärd uttalar sig inom Islam måste de först titta på alla dessa saker från dessa 3 kategorier.

2010-12-26 @ 21:42:53
URL: http://umayma.blogg.se/
Postat av: Abdul Samad al swed

Assalamu aleykom wow salim det var länge sedan man läste en sådan okunnig kommentar. Kanske det är du som borde lära dig islam lite mer och inte följa vad du tror om islam och tycker.. det finns inget sådant i islam jag tror jag tycker.. det finns bara profeten säger profeten kommenterar profeten lär oss koranen Sallalaho aleyhi wa salama.



2010-12-26 @ 22:49:43
URL: http://islamgbg.wordpress.com
Postat av: renatta

salam kara syskon..



problemet ar ocksa att vissa sheikher ger lite moderna fatawa... tex igar sag jag pa arabsika tv kanalen de visade sheikh kardawi.. han gav lite moderna fatawa kan man saga.. tex sa han att det ar inget fel att onska sin granne god jul, om man inte tror pa det med hjartat och att det ar inget fel for en man att skaka hand med en kvinna, sa lange han inte kanner sig attraherad till henne..och att speciellt i skandinavien tar vissa kvinnor som jobbar inom myndigheterna illa uppp om en muslimsk man inte vill skaka hand med henne och att manga broder tex inte fatt ja pa sin asylansokan pa grund av detta..sheikhen sa att det fanns mer an en sahih hadith fran bukhari och muslim angaende detta och att det aven stod att profeten saws brukade skaka hand med kvinnor och onska dom valkommen till islam efter de gjort shahada..



deta trots att alla 4 skolorna sagt att det ar forbjudet for en man att skaka hand med en kvinna aven om kvinnan ar gammal... vad ska muslimer tro nar det finns vissa som ger sana har fatawa och ger tillatelse???



2010-12-27 @ 15:38:16
Postat av: Umayma

Salam Alaykom Renatta. Detta stämemr inte, Profeten Mohammad,saws, har aldrig skakat hand med kvinnor och det finns många hadither om detta.



Det berättas att Ma'qil ibn Yassaar sa: Profeten (frid och välsignelser vare över honom) sade: "För en av er att vara huggen i huvudet med en järnnål är bättre för honom än att han skulle röra en kvinna som inte är tillåten för honom."

al-Tabaraani i al-Kabeer, 486.



‘Aa’ishah hustru av Profeten (frid och välsignelser vare över honom) sade: "När de troende kvinnorna migrerat till Profeten (frid och välsignelser vare över honom), provades de i enlighet med Allahs ord(tolkning av betydelsen): Profet! När troende kvinnor kommer till dig för att avlägga trohetsed - [och lovar] att inte sätta något, vad det än är, vid Guds sida, att inte stjäla, att inte begå äktenskapsbrott, att inte döda sina egna barn, att inte sprida förtal som de själva diktat upp och att aldrig vägra dig lydnad i det som är rätt och rimligt - tag då emot deras trohetsed och be Gud förlåta dem deras synder; Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

[al-Mumtahanah 60:12]



‘Aa’ishah sade: Den som bland de troende kvinnorna gick med på det, hade klarat testet, och när kvinnorna gick med på det sade Allahs sändebud (frid och välsignelser vare över honom) till dem: "Gå, för du har gett din trohetsed." Nej, vid Allah, Profetens (frid och välsignelser vare över honom) hand rörde aldrig handen av en kvinna, snarare gav de sin trohetsed med ord bara. Och ‘Aa’ishah sade: Vid Allah, Profeten (frid och välsignelser vare över honom) tog endast trohetsed från kvinnorna på det sätt som föreskrivs av Allah, och Profetens (frid och välsignelser vare över honom) hand rörde aldrig en kvinnas hand! När han hade tagit trohetseden brukade han säga, "Jag har accepterat din trohetsed verbalt." (Muslim, 1866)



Det berättas från "Urwah att Aisha berättade för honom om kvinnors trohetsed:" Allahs sändebud (frid och välsignelser vare över honom) rörde aldrig en kvinna med handen. Han skulle förklara för kvinnan vad trohetseden innebar, och när hon accepterade, skulle han säga "Gå, för du har gett din trohetsed."



Berättad av Muslim, 1866



Det berättas att Umaymah dotter av Raqeeqah sade: Allahs sändebud (frid och välsignelser vare över honom) sa, "Jag skakar inte hand med kvinnor."



Återberättad av al-Nasaa'i (4181) och Ibn Maajah, 2874, klassad som saheeh av al-Albani i Sahih al-Jaami ", 2513.

Berättad av Muslim, 1866



Och Sheikh kardawi sade den 14 december 2009 att det är förbjudet för alla muslimer världen över att hälsa god jul eller gott nytt år.



Om du påstår något annat, får du gärna berätta vilken nyhetskanal det var så vi kan kolla upp det.



Ma salama

2010-12-29 @ 14:41:18
URL: http://umayma.blogg.se/
Postat av: renatta

svar till umayma...salam syster jag vet att profeten aldrig skakat hand med kvinnor och jag sj har dessa hadither hemma som du skrev ner,, vad jag sa var att nar jag kollade pa sheikh kardawi sa sa han att detta med att profeten aldrig rorde en kvinna enligt de larda sa tolkas ordet rorde i arabiskan att ha sex..programmet jag sag pa kardawi var pa en arabisk kanal dar han brukar vara varje vecka och forelasa..du kan anda latt kolla upp vad kardawi sagt och inte pa andra satt...jag pastar inte nat annat utan jag vet vad jag sett..skulle aldrig saga att sheikhen sagt nat han inte sagt!!

2011-01-19 @ 14:44:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0