När vi argumenterar så kommer shaytaan

Dessa dagar är det en vanlig syn att se människor argumentera över kommentarer på olika Islamiska sidor på internet. När man läser dessa kommentarer, får det oss att undra många gånger om personen argumenterar för saken att få bevisa sin punkt, eller för att få fram Sanningen.

Om argumenten endast är för att få bevisa sin punkt(att man har rätt), då är det som det står i denna Hadith:
“Den som sökt kunskap för anledningen att använda den för att tävla med de kunniga eller att visa sin förmåga att vara stridslisten med korkade människor, eller att söka människors uppmärksamhet, kommer Allah att sätta i Helvetet.” (Authenticated by Al-Tarmidhī, on the relation of Ka‘b Ibn Mālik)


Om argumenten är för att Sanningen skall komma fram, så är det som det står i Koranen:
"TVÅNG skall inte förekomma i trosfrågor. Vad som är rätt handlande är nu klart skilt från fel och synd. Den som förnekar de onda makterna och som tror på Gud, har sannerligen vunnit ett säkert fäste som aldrig ger vika. Gud hör allt, vet allt." (The Qur'an: 2.256)

"Påminn dem [Muhammad]! Din uppgift är att påminna - men över deras [sinnen] har du ingen makt. Men den som vänder ryggen till och envist framhärdar i att förneka sanningen skall Gud straffa med det strängaste av alla straff. Det är till Oss de skall återvända, och därefter tillkommer det Oss att ställa dem till svars." (The Qur'an: 88.21-26)

Enligt de ovanstående Ayat, skall vi endast låta Sanningen bli känd men inte tvinga den på någon eftersom Sanningen visar sig själv. I slutändan, kan vi endast be att Allah [Subhanahu Wa Ta'ala] vägleder dem till den raka vägen.

När vi argumenterar, ansluter shaytan med oss!
En gång när Profeten (Salallahu aleyhi wa salam) satt med sina Följeslagare, så var det en person som använde förolämpande ord mot Abu Bakr (radiAllahu anhu) som orsakade honom smärta. Men Abu Bakr (radiAllahu anhu) höll sig tyst. Personen använde återigen förolämpande ord mot honom och fortfarande sade han ingenting. Den tredje gången som den ignorante personen sårade Abu Bakr(radiAllahu anhu) med sin tunga, försökte Abu Bakr(radiAllahu anhu) svara tillbaka.

Vid denna punkt gick Profeten (salallahu aleyhi wa salam) upp. Abu Bakr (radiAllahu anhu) frågade honom, "Är du missnöjd med mig, Å Allahs Sändebud?" Profeten (salallahu aleyhi wa salam) svarade, "Nej, men (när du höll dig tyst) kom det ner en ängel från Paradiset att svara tillbaka till mannens prat. Men ögonblicket som du svarade tillbaka till mannen, försvann ängeln och djävulen kom och satt sig. Och jag kan inte sitta där djävulen sitter."” (Abu Dawud B41#4878)


Några punkter att tänka på om vi är involverade i diskussioner:

(Oavsett om det är över internet eller ansikte mot ansikte)

1. "KALLA [människorna, Muhammad] med kloka och goda ord att följa din Herres väg, och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt; din Herre vet bäst vem det är som avviker från Hans väg och Han vet bäst vem det är som följer Hans ledning." (The Qur'an 16.125).
Först av allt, om det heta ämnet inte är om Islam, så är det bättre att vara tyst och inte slösa vår tid och kraft på någonting som inte är till nytta. Om det handlar om Islam, så är det som den ovanstående Ayat säger, vi måste vara artiga och välja våra ord försiktigt. Vi borde inte förolämpa, svära eller bli arga. Vi borde alltid komma ihåg att vi representerar hur en Muslim beter sig till allihopa runt omkring oss [vuxna+barn]. Vi borde inte förstöra bilden på en idealisk muslim.


2. Vi borde hålla ett öppet sinne. Ibland pågrund av vår begränsade kunskap, tror vi att våra åsikter är de rätta. Men, det kan faktiskt vara så att den andra personens argument kan vara Sanningen.

3. Vi borde inte anta att det endast finns ett korrekt svar. Det finns många ämnen som har olika åsikter bland de lärda. Vi kanske tror på en att vara sanning, men det betyder inte att den andra personen har fel. Alltså, vad som är sagt som är Haram är Haram, Halal är Halal, och det tveksamma är bäst att hålla sig undan som denna hadith säger:
Profeten Muhammad [SallAllahu Alayhi Wasallam] har rapporterats säga: "Halal är tydligt och Haram är tydligt; i mellan dessa finns vissa saker som är misstänkta. Många människor kanske inte vet om dessa är Halal eller Haram. Den som lämnar dessa, han är oskyldig framför sin religion och hans samvete. Han är alltså, säker. Den som involverar sig i dessa misstänksamma saker, han kan falla in i det förbjudna och olagliga. Detta fall är liknande den som önskar föda upp sina djur för nära ett förbjudet område, så kanske djuren går in i det förbjudna området. Sannerligen för varje godsägare finns det begränsat område. Sannerligen är begränsningen av Allah det som är Haram."." (Sahih Bukhari & Sahih Muslim)


4. Vår intention borde endast vara att informera den andra personen om Sanningen. Det borde inte vara för att de ska tänka att vi har rätt, eller att vi har mycket kunskap, eller för att få dem att känna sig underlägsna.

5. Vi borde endast ge vägledning genom Koranen och Hadither som har med ämnet att göra. Vi borde inte ta med våra personliga åsikter eller värdsliga konflikter. Vi borde komma ihåg att Islam är en perfekt religion för alla tider.

6. Slutligen, om vi inte har någon kunskap om ämnet, borde vi försöka att inte bli involverade just för argumenterandets skull. Detta tar inte bara mycket av vår tid och kraft, i slutändan får detta andra att förlora respekt för oss.

Vi måste alltid komma ihåg denna hadith Qudsi (försöka) om vi är involverade i diskussioner:

"Jag garanterar ett hus i Jannah för den som ger upp argumenterande, även om han har rätt; och Jag garanterar ett hem i mitten av Jannah för den som lämnar lögner även för skämt; och Jag garanterar ett hus i de högsta stället i Jannah för den som har bra betéende.'' (Sunan Abu Dawud)


Må Allah (Subhanahu Wa Ta'ala) hjälpa oss alla att hålla oss borta från tid och energi slösande argumenterande, och låta oss hjälpa andra och oss själva att följa vägledning som ges i Koranen och Hadither i vår dagliga betéenden. Ameen.

~ Beteende i Islam ~
//en text jag översatte, vet inte riktigt källan eller vem som skrev. Men det är mycket vackert mashAllah, må Allah belöna den som satte ihop dessa vackra råd till oss.
Tankar: 3.....
Kunskap | Direkt länk | 2010-02-08 @ 01:42:51|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Jennifer

haha alhamdulillah din sidmeny är tillbaka :P hitta du felet eller?

2010-02-08 @ 01:56:44
URL: http://myroadtrip.blogg.se/
Postat av: Khadijah

MashAllah gumman, så otroligt viktig kunskap detta och må Allah vägleda och hjälpa oss att hålla oss till detta. Ameen

2010-02-08 @ 03:28:42
URL: http://kameltanten.wordpress.com
Postat av: Meriem yaao.

Åh, den dära hadithen om att argumentera har jag letat efter! Jazak'Allahu kheiran syster! :)<3

2010-02-09 @ 01:27:24
URL: http://khadeeja.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0