Skilsmässan i Islam (för riktiga fatwa för ditt fall så kontakta sheikh)

Salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,

För det första - om du planerar att skilja dig så sök råd hos en sheikh eller imam.. Om det finns någonting som kan förhindra skilsmässa så måste man försöka! Och när du skiljer dig från din fru eller man så måste du göra det med respekt! Man måste vara snäll. Det är sunna att ha TVÅ vittnen så det bör du ha.



Till männen : Om ni bestämmer för att skiljas från er fru någon gång i framtiden så glöm inte era skyldigheter. Ni måste försörja dem, ge dem tak och vara vänliga mot dem. Jag stör mig på dagens hemska skiljsmässor! Mannen bara struntar i sin fru och lämnar henne hos sin familj tex. Och ger henne inga av hennes rättigheter!! Även om hon inte vill bo hos dig så ska du försöka ge henne det som hon har rätt till! Frukta Allah!

"Jag gör slut" "jag skiljer mig från dig" "Du är skild" "Jag ger dig en talak" "Jag lämnar dig tillbaka till din familj, du är fri" "Gå hem till din familj"  "Jag är inte din make längre, du är fri"....
Dessa uttryck är någonting som gör att ett par blir skilda.
DE tre förstnämnda är något klarare än de andra - de andra beror på om mannen menar skiljsmässa eller inte.
Man behöver inte säga ordet talak för att skiljas, allt mannen säger till kvinnan som är menat som skiljsmässa är skiljsmässa. En lapp där det står att mannen vill skiljas, räknas också.

När mannen skiljer sig från kvinnan, så är det 3 mensperioder väntetid. Om mensen är oregelbunden tex, är sen alltid osv så ska man vänta 90 dagar(3mån). Det är mellan 61-90 dagar väntetid , det beror helt på mensen. Iallafall, under denhär väntetiden så kan mannen välja om han vill ta tillbaka frun eller inte. Han kan ta tillbaka henne enkelt utan hennes medgivande men det är eftersom han skilde sig från henne. Oftast betyder det att frun vill ha tillbaka mannen. Iallafall, under väntetiden så får inte frun gifta sig med någon annan såklart, (inte heller förlova sig). Mannen kan göra det såklart då han kan ha flera fruar samtidigt.

Mannen kan skilja sig från kvinnan TRE gånger totalt, om han gör det en tredje gång(3 talak) så kan han inte ta tillbaka sin fru under väntetiden. Och kvinnan och mannen kan inte heller gifta om sig efter väntetiden är slut om inte följande krav uppnåtts: Kvinnan har gift om sig och sedan skilt sig från den mannen, men man får ju inte gifta sig bara för att skilja sig.

Mannen kan skilja sig från kvinnan 3 gånger på en o samma gång. MEN det är haram att göra det. Det är en synd att skilja sig 3 gånger samtidigt men om man gör det så räknas det. (bevis: http://www.askimam.org/fatwa/fatwa. ) Finns däremot olika åsikter om detta.

Om en kvinna är i iddah efter att blivit skild tre gånger, så kan andra män säga till henne att de söker en fru. Vilket inte är tillåtet om man är skild 1 eller 2 talaq. Men om en kvinna är skild 3 talak så kan hon alltså få så kallade hintar av andra män om att de vill gifta sig med henne. Men den riktiga förlovningen kan inte äga rum förren iddah är helt över.

När kvinnan är i iddah efter första eller andra talaq så ska hon fortfarande bo i samma lägenhet som mannen, då han är skyldig att försörja henne under iddah. De kan leva som "normalt" förutom att de inte ska vara intima eller sova jämte varandra.. Om kvinnan är skild tre gånger så kan hon inte bo hos honom eftersom man då blir helt förbjudna för varandra, icke-mahrams.


En kvinna kan även skilja sig från mannen, hon får gå till en sheikh och berätta anledningen. Och om det är en bra anledning tex,hon inte älskar honom, han slår henne, inte ger hennes rättigheter, är orättvis osv. Så blir hon skild, det kallas för khula. Hon ska ge tillbaka brudgåvan till honom och sedan har hon en mensperiods väntetid, ca 1 månad (beror på när mensen kommer). Och då är de skilda! Mannen kan inte ta tillbaka henne under denna väntetid. De kan därefter om de vill tillbaka till varandra gifta om sig.



Att skilja sig är inte en bra handling.

Ibland sker det utav okunskap,
oftast av anledningar som att paret inte trivs,
vissa skiljer sig och gifter sig hur som helst utan att bry sig egentligen.

Må ALlah förlåta mig för allt jag skrivit som varit fel!

Har inte tagit med allting när det gäller skiljsmässa, tänk på att alla har olika situationer och om någonting händer dig så ska du inte bara gå efter kanske det jag skrivit eller något annat du läser på internet. Du MÅSTE gå till en Sheikh eller Imam och få riktig fatwa..

Må Allah skydda oss från dåliga äktenskap och skiljsmässor,
Må vi alla när vi gifter oss vara de bästa partners!
Må våra äktenskap vara en stor del av det som leder oss till Paradiset!

//Er syster Amanda
Tankar: 2.....
Islam och Samhälle | Direkt länk | 2009-09-28 @ 01:27:00|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Linn

Så spännande! mashaallah, må Allah belöna dig! jag är riktigt glad för din skull att du inte mött på något dåligt bemötande, alhamdolillah :) Jätte starkt av dig! Åh, jag blev väldigt glad när jag hörde det, jag är stolt över att vara din syster! återigen må Allah belöna dig, ameen <3

2009-09-28 @ 05:51:55
URL: http://hlbd.blogg.se/
Postat av: R

jag är stolt över dig lilla syster!

Må allah ge dig den broder som kommer göra dig lycklig och som du kommer växa i din deen med och bilda en hayat islamisk familj med små mini mandas :D hihihi <3

2009-09-28 @ 11:20:45
URL: http://stoltmuslima.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0