Att fråga den som vet..

I Allahs Namn, den Mest Nåderike, den Mest Barmhärtige

 

 

Av: Shaykh Muhammed bin Naasiradeen al-Albaani
Översatt av: Mig (Amanda)

 

 

Fråga: Vissa som söker kunskap är väldigt snabba på att ge fatwa på halal och haram, och detta är väldigt vanligt att det blir fel. Vad är ditt råd till dessa människor?

 

Al-Albaanee’s svar: “Vi har talat om detta ämne tidigare, och vi sade att Allah den Vise har delat den Muslimska communityn till två typer av människor: Ahl adh-Dhikr, och de som är beroende utav Ahl adh-Dhikr. Som Allah säger till de vanliga människoran: "sedan fråga de som har Budskapet (ahl adh-Dhikr) om du inte vet." (Soorah 21:7 and 16:43)

 

Ahl adh-Dhikr är, som vi alla vet, är Ahl al-Quraan och Ahl al-Hadeeth, de som vet vad som är autentiskt och vad som inte är det, det generella från det specifika, och som vet andra principler av Fiqh och Hadeeth.

 

Alltså, det är inte tillåtet för en muslim att börja ge fatwa på grunden av några hadither, bara för att han har fått tag i det i en bok, plus att han inte vet om det är saheeh enligt kriterierna av de lärda inom Hadith. O andra sidan, vet han att han inte är tillräckligt lärd i kunskap eller kompetent i Arabiskan att förklara meningen och idéerna bakom Koranen och Sunnah. Därför, den som inte har fått ordentlig kunskap och har varit ihärdig att lära sig i flera år, tills de som har kunskap säger att han kan guida människorna och ge dem rätta riktlinjer, är det inte tillåtet för honom att tro att han är en alim(skolad lärd) bara för att han har lärt sig några ahadeeth och memorerat några ayaat. Vi hör ofta om de som inte kan läsa Koranen ordentligt, eller ahadeeth av Profeten(sallallahu `alaihi wa sallam). Detta är varför jag råder de som söker kunskap att studera två grunder: a) Principerna av Fiqh och b) Principerna av Hadeeth.

 

Jag har påpekat förut att det inte är lätt att vara objektiv på subjektiva texter ofta, om det inte är så att författaren tittar från olika vinklar, om han kollar så mycket som möjligt, från alla texter från Koranen och Sunnah. Jag ska ge ett klart exempel: Allah säger: "Förbjudet för dig är dött kött, blod..."(5:4). Om en nybörjare som studerar Koranen inte har någon kunskap om vad hadither säger om döda fiskar, så kommer han omedelbart ta denna ayat och förbjuda det eftersom det är dött kött. Men om han skulle kolla denna ahadeeth, skulle han veta att Profeten(sallallahu `alaihi wa sallam) accepterade två typer av djur, fisk och gräshoppor, från detta förbud, och då skulle han kunna ge de riktiga regler.

 

Sakta, måste studenten lära sig de två grunderna att lära sig förstå Koranen och Sunnahn så korrekt som möjligt..”

 

Artikel från: Islaam.com

Tankar: 2.....
Kunskap | Direkt länk | 2009-11-09 @ 04:44:16|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Abdul Samad Al Suedi

Assalamu aleykum jazzakALlah kayran

mashaALlah bra svar av våran kära shyekh al bani

Må ALlah vara nöjd med han.

Keep up the good work sis.

2009-11-09 @ 15:49:47
URL: http://islamgbg.wordpress.com
Postat av: R

Mashallaah ukhtee, Jazzaki Allhu khayran för detta inlägg.och auduu bi allah från att sprida okunskap !

Må allah skydda oss frpn denna stora synd , ameen

2009-11-10 @ 10:16:38
URL: http://stoltmuslima.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0