Polygami i Islam

As-Salamu Aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,
detta blir en kort (inshaAllah) faktatext om mannens rätt till Polygami.

Bismillahir Rahmanir Raheem.

På Profeten Muhammeds(sallalahu aleyhi wa salam) tid innan reglerna till polygami kom, så kunde mannen gifta sig med hur många kvinnor han ville. Det existerade inte några rättigheter eller skyldigheter mellan mannen och kvinnan. Så som ni kan läsa i denna artikel om kvinnan i islam , så fanns det absolut inga rättigheter till kvinnan innan Islam kom. Och under tiden då Koranen uppenbarades till Muhammed(sallalahu aleyhi wa salam), så kom denna vers i Sura An-Nisa:

[4:3] " Om ni är rädda att inte kunna behandla de faderlösa med rättvisa, tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur - två eller tre eller fyra; men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika - eller [vänd er till] någon av dem som ni rättmätigt besitter. Detta gör det lättare för er att undvika partiskhet. "

Så helt plötsligt blev männen begränsade, nu fick de gifta sig med max fyra fruar istället för hur många de ville/kunde. Inte endast detta kan vi se i versen, i versen ser vi även hur Allah säger till männen (i mening) att om ni inte tror att ni kan behandla dem lika så gift er endast med En. Vi vet hur underbara sahaba var, de var de bästa människorna efter alla profeter. Man måste frukta Allah när det gäller allting! Det är ett stort stort ansvar att gifta sig med en fru! Tänk då fler än en fru!? MashAllah, de som klarar av detta, må Allah belöna dem.


Mannen har ansvaret för att försörja sin fru. Detta betyder att han ska betala hyran, mat, kläder och allt som behövs. Kvinnan ska inte behöva hjälpa till med dessa ting, hon kan tjäna pengar och få ha sina pengar helt för sig själv. Men såklart, är det ingenting fel om hon vill bidra, hennes rättighet däremot är att Mannen försörjer henne helt och hållet.
Så om en man vill gifta sig med en till fru, måste han alltså ha råd att försörja en till. En extra hyra, mer mat, mer allting.

Hur ska mannen vara rättvis ? Han måste vara rättvis med tid och pengar. Vi förutsätter att det är en bra muslimsk man som har två fruar. Han strävar efter att göra så mycket som möjligt som Profeten (sallalahu aleyhi wa salam) gjorde. Hjälpa till hemma, leka med frun, vara med barnen, aldrig slå frun osv. Men en sak är knas, han är med den ena frun tre gånger mer än den andre frun. Är detta att vara rättvis? Nej! Eller hur? Och om han skulle köpa en present till ena frun och inte någonting till den andre? Funkar inte heller..

Han måste frukta Allah!

Dawud , bok 11 , hadith nr 2128
Återberättat av Abu Hurayrah:

 

Profeten(sallalahu aleyhi wa salam) sade: När en man har två fruar och är mer lagd till en av dem, kommer han komma på Domedagen med ena sidan (av kroppen) hängandes neråt.

 

Mannen som behandlar den ena frun bättre än den andra, kommer på domedagen (om han inte gjort ärlig ånger till Allah) att vara sne. Ena sidan kommer hänga.. SubhanAllah.. Tänk att gå över As-Sirat al Jaheem* med en sne kropp..

 


På Profetens (sallalahu aleyhi wa salam) tid så dog männen oftast tidigare än sina fruar och många fruar var änkor. Även nu är det så att fler män än kvinnor dör. Det blir alltså mer kvinnor än män, och inte bara det. Dessa änkor, så att de inte skulle få vara ensamna och behöva försörja sig själva, gifte sig ofta med en man som redan hade mer än en fru. Det är en total säkerhet för en muslimsk kvinna, att hon inte ska behöva vara ensam och att hon inte ska behöva försörja sig själv. Om mannen endast kunde gifta sig med en kvinna, skulle många,många kvinnor bli lämnade att leva sina liv utan partner och även behöva kämpa med arbete osv.

Statistik, visar att det är ungefär 7-9 kvinnor på en man. Och då talar jag om att det finns ungefär 7-9 muslimska kvinnor på en rättfärdig muslimsk man. Världsstatistiken är en annan, men om man ska räkna upp alla muslimska män, som inte är med i sjuka sekter osv, så blir det denna statistik. Fler kvinnor än män. Så, logiskt sätt kan man se hur hemskt det skulle vara om alla dessa kvinnor inte skulle få ha den tryggheten, kärleken som de behöver! En man kan ge trygghet, kärlek, försörjning till mer än en fru.

Och sanningen är, att många män vågar inte ge sig in i detta. Det är mycket ansvar inför Allah, mycket att tänka på innan man bestämmer sig för en sådan sak. Det är kanske 1-2 av 10 som bestämmer sig för att gifta sig med en andra fru.

Allting Allah har sagt är så logiskt, subhanAllah! MashAllah! Allahu Akbar!
Det finns så mycket mer som talar för att polygami är riktigt logiskt. Men som sagt, mycket ansvar på mannen!

Och kvinnan får inte gifta sig med fler än en man.


Finns många anledningar. För det första
För att Allah sade det, och Allah är Mest Vis!

Sedan är det bara att titta lite på hur Allah har sagt till oss muslimer att leva vårt liv. Tex, så ser vi att kvinnan och mannen är skapade på olika sätt, vi är helt olika i vår natur. Vi är olika men värt lika mycket. Så kvinnan i Islam ska dyrka Allah bland annat genom att ta hand om familjen. Att ta hand om familjen och hemmet är ett stort ansvar och mycket arbete! (personligen förstår jag inte hur folk kan säga att det inte är arbete att ta hand om hem+familj) Iallafall, tänk då om denna kvinnan gifte sig med en till man. Wow. Då skulle hon ha två hem att ta hand om, för männen vill knappast bo tillsammans, hon skulle ha kanske ett barn hos en man och ett barn hos en annan. Hon måste hoppa mellan barnen och gör det jättesvårt för männen som ska försörja henne. Svårt? Jo för medan hon är hos ena maken med ena barnet så måste den andra maken både arbeta utanför hemmet, och ta hand om barnet, och ta hand om hemmet. Det blir inget delat ansvar någonstans. Kvinnan och mannen ska hjälpa varandra, dela ansvar och vara stöd för varandra. Det går inte om kvinnan är borta! Ett hem är inte ett hem utan kvinnan.

Sedan, om båda männen vill ha barn samtidigt.. Det blir kaos. (nu har vi ju dnatest så man ser vems barnet är) MEN, detta betyder att medan hon är gravid med ena måste den andra mannen måste vänta ungefär ett år för att kunna göra henne gravid. Att göra barn i Islam är både mannens och kvinnans rättighet, så man ska inte neka sin partner ett barn om det inte har farliga konsekvenser. Så hon blir en bebismaskin, helt trött och sliten om båda män vill ha flera barn.

Och detta är om hon har två män, tänk mer än två män uuuuuuhh.. Jobbigt subhanAllah. Det går inte alls.
Tänkte skriva ännu en grej men jag glömde bort det..!

Islam är det totala perfekta sättet att leva..! Alhamdulilah att vi vet och tänker logiskt!

Mer och grymt bra info mashAllah ->  http://islamqa.com/en/ref/14022/polygami
*Sirat al-Jaheem är bron som kommer sättas över helvetet på domedagen. Varenda troende ska gå över den för att komma till Paradiset. Många kommer falla in i helveteselden, kanske för deras svaga tro eller dåliga handlingar.
Tankar: 7.....
Islam och Samhälle | Direkt länk | 2009-12-26 @ 20:02:36|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Linn

Alhamdolillah må Allah belöna dig för detta inlägg!



Någonting som också är en stor sak gällande att frun inte får ha mer än en man är att man inte vet vem fadern till barnet är. Ja menar, vill man verkligen växa upp och tänka att "någon av dessa personer är min fader" eller vill man som man tänka att "detta kanske inte är mitt barn, jag vet inte helt säket". Det samma gäller försörjningen, vill en man verkligen försörja ett barn som inte är ens eget?

Allahu akbar, som du säger: islam är logiskt!!

2009-12-26 @ 21:32:01
Postat av: En Muslim !

Vad mkt du kan skriva på ett ända inlägg ! :P

Låt Allah väg leda dig till Paradiset !!

2009-12-29 @ 16:46:29
URL: http://tahsiinii.blogg.se/
Postat av: Anonym

ni är helt hjärntvättade! jag är själv muslim men inte "nöjd" så att säga för denna "regel", tror knappast att två kvinnor vill bo i samma hus och dela på sin man lika mycket som en man inte vill dela på sin fru med en annan man, right?

2009-12-31 @ 17:25:54
Postat av: Salama

till anonym; Är du en muslim(En som underkastar dig Allahs vilja) så följer du alla regler, och Allahs regler är de bästa, fulla med visdom och att du säger att du är emot polygami betyder att du tror att du är bättre än Allah? ELler Profeten(sallalahu aleyhi wa salam)??? Det är inte bra subhanAllah!



och för de andra vem säger att fruarna ska bo i samma hus?



må ALlah vägleda oss alla

2010-01-01 @ 01:34:47
Postat av: Samira

eh... kookoo.

2010-01-01 @ 18:08:22
Postat av: en tjej

Assalamu aleykum



Jag tror snarare det handlar om att man accepterar polygami men att man inte anser att det bör spridas. I dagens samhälle, i de allra felsta länder förutom ett fåtal som drabbats av krig och konflikter under en längre period, så finns det ingen som helst samhällelig nytta i att en man tar fler hustrur - det innebär att för varje "extra-fru" en man tar så är det en man som blir utan. Vidare så befinner sig inte det muslimska ummat på en nivå där män generellt har en adaab som tillåter dem ta en extra fru från start. Vi kan inte trampa på en anann människas rättighet för att uppfylla en plikt hos oss själva. Således, oberoende om mannen är så "svag" att han absolut måste skaffa en andra fru för sina lusters skull så är det inte tillåtet för honom om han känner till att han inte klarar av att vara rättvis. Jag har hört flera män erkänna att de känner till detta, men ändå tar en andra fru. Sen så är det inte det ultimata för ett samhälle att polygami blir utspritt eftersom det finns vetenskapliga undersökningar som visar (där man utfört undersökningar hos olika religiösa och kulturella grupper) att kvinnor i polygama äktenskap har lägre självförtroende, högre grad av psykisk ohälsa, sämre relation till sin make (särskilt fru nr 1 och de "seniora" fruarna) och samtliga barn i "polygami-gruppen" presterade sämre akademiskt och mådde sämre än sina jämnåriga som kom från monogama äktenskap. Därför finns det all anledning att krtiskt diskutera detta och upplysa människorna utan att nödvändigtvist förbjuda något Allah tillåtit. Men allt inom shariah har sina gränser och förordningar. Om vi tittar under Profetens tid och efter så fanns det starka orsaker till polygami - överskott av kvinnor på grund av krig och en minimal möjlighet för kvinnor att vara självförsörjande. Kvinnor var alltså tvungna, vare sig de ville eller inte, att gifta sig eftersom de inte hade något val. Förhoppningsvis så vill alla intelektuellt upplysta muslimer inte tillåta kvinnor befinna sig i en sådan situation...

2010-11-15 @ 02:14:50
Postat av: kurdilele <3

Salam aleykom:) är det sant som västerlänningar säger? att männen får 27 fruar på paradiset? Så dem 27 kvinnorna får bara ha en man i paradiset?

2011-10-02 @ 16:57:15
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0