Vanliga misstag under Ramadan

As-Salamu Aleikum wa Rahmatulahi wa Barakatuh!

Jag har tagit mig lite tid att översätta en lista skriven av Sheikh Ahmad Musa Jibril, må Allah belöna honom,
där han tar upp de vanliga misstagen under Ramadan.. Mycket lärorikt alhamdulilah! Den är väldigt kortfattad och man kan se en mycket mer specifik lista på turban bloggen just nu alhamdulilah!



Bismillah Wasalatu wasalam A'la Rasulillah. Ama Ba'ad

Vanliga misstag under Ramadan:

1) Fokusera på mat; till den längd att folk börjar oroa sig mer om maten än om fastan. Detsamma gäller att spendera jättemycket pengar på Iftars (maten efter maghreb), även om en person inte behöver så mycket mat.

2) Att äta Suhr (maten innan Fajr) långt innan Fajr. Vissa människor äter Suhr några timmar efter Tarawih eller Isha bönen, detta är fel. Det borde ätas nära tiden för Fajr.

3) Människor gör inte Niyyah (avsikt) att fasta inför Ramadan. Detta är någonting hjärtat gör och behöver inte vara verbalt. Det behövs även bara göras en gång, i början av Ramadan och inte varenda dag.

4) Om du får veta sent att Ramadan har börjat, ska du sluta äta och börja fasta den dagen, och fasta om den dagen efter att Ramadan/Eid är över.

5) Många människor tror att man inte kan be Tarawih på första natten av Ramadan. De tror att man börjar be den efter första dagen man fastat. De glömmer att den Islamiska kalendern går efter månen, maghreb är början av varje dag.

6) Många tror att om du råkar äta eller dricka av misstag så bryts fastan. Detta är falskt, om du gör detta av misstag så ska du fortsätta fasta och du behöver inte fasta om den dagen.

7) Vissa har åsikten att om de ser att någon äter eller dricker ska de inte påminna personen att den fastar. Enligt Shaykh Bin Baz(ra), är detta fel för att Allah har beodrat oss att sprida det goda och förbjuda det onda. Alltså berättar man personen, för vi förbjuder det onda på detta sätt. [anteckning av Amanda: Men man ska berätta när personen svalt det den ätit och inte medan personen äter.]

8) Många systrar tror att man inte kan använda Hennah medan man fastar. Detta är fel, de kan använda det under Ramadan.

9) Några tror att när man lagar mat så får man inte smaka på maten för att se om den är rätt kryddad/smaksatt. Detta är falskt, och det är tillåtet i Islam sålänge personen som lagar mat inte äter maten. [anteckning av Amanda: se till att skölja munnen efteråt så att ingenting råkar hamna i magen!]

10) Många tror att du inte kan använda Miswak eller tandborste under Ramadan. Detta är falskt, Profeten (saw) brukade använda miswak under Ramadan. Och du Kan använda tandkräm; anledningen är att Miswak har smak, alltså är tandkräm okej att använda (sålänge du inte sväljer det).

11) Vissa gör adhan till Fajr tidigt. De gör så för att människor ska sluta äta innan Fajr och inte bryta fastan. Detta är fel och är ingenting vi borde göra.

12) Vissa gör Maghreb Adhan sent. Detta är så att människor ska äta senare utifall Maghreb inte har kommit in ännu. Detta är också fel och ingenting vi borde göra.

13) Många många tror att du inte kan ha samlag med din partner under hela månaden av Ramadan. Detta är falskt, du kan bara inte göra det under fastetimmarna. Mellan Maghreb och Fajr är det tillåtet.

14) Många kvinnor tror att om deras period har slutat och de inte har gjort Ghusl, så kan de inte fasta den dagen [om den slutat under kvällen, och de gick och sov utan Ghusl, vaknade utan att ha en chans att göra det innan fajr]. Detta är inkorrekt, om en kvinna inte har gjort Ghusl kan hon fortfarande fasta.

15) Många män tror att om de haft samlag med sin fru och inte gjort Ghusl [liknande som innan] så kan han inte fasta nästa dag. Detta är också inkorrekt för han kan fasta trots att han inte gjort Ghusl.

16) Vissa ber Duhr och Asr bönena tillsammans under Ramadan. (mestadels i Arabländer ) Detta är fel och borde undvikas.

17) Några tror att man inte kan äta förren Muadhthin är färdig med Maghreb Adhan. Detta är fel, så fort han börjar kan man bryta sin fasta.

18) Många tar inte chansen att göra Dua innan de bryter sin fasta. Detta är en av tre tillfällen då Allah accepterar en tjänares Dua.

19) Många gör misstaget att spendera sista tiden av Ramadan för att preparera för Eid, samtidigt som man struntar i Ramadan. Detta är så fel och dessa människor förlorar vad Ramadan handlar om.

20) Många föräldrar låter inte sina barn fasta under Ramadan (unga barn). Detta är inte bra för barnen. Om man tillåter sitt barn fasta så växer barnet upp med att han måste göra detta.

21) Många tror att Ramadan handlar om att inte äta och glömmer att kontrollera ilskan och ha koll på vad de säger. Egentligen är det meningen att vi ska kontrollera vår ilska och munnar alltid och ännu mer under Ramadan.

22) Människor slösar ofta sin tid under Ramadan. De går och lägger sig på dagen och får ingenting gjort. Vi borde ta vara på denna heliga månad genom att göra extra ibada'.

23) Vissa reser inte eller går på utflykter under Ramadan. De tror att man måste bryta sin fasta om man reser. Detta är faktiskt valbart, om du vill bryta din fasta när du reser kan du ta igen det senare, och om du inte vill bryta den så fortsätt fasta!

24) Många muslimer som har möjlighet gör inte itikaf i moskén. Vi borde ta vara på vår goda hälsa och spendera mycket tid i moskén, speciellt de 10 sista dagarna av Ramadan. .

25) Vissa tror att man inte kan klippa sitt hår eller naglar under Ramadan. Detta är även falskt.

26) Vissa säger att du inte kan svälja sitt saliv under Ramadan. Detta är också falskt. Däremot kan du inte svälja slem. 

27) Vissa människor säger att man inte kan använda doftoljor eller parfym under Ramadan. Detta stämmer ej.

28) Vissa tror att om man blöder under Ramadan så bryts fastan. Detta är inte sant.

29) Några tror att om du utan vilje spyr så bryts din fasta. Inte sant, men om du spyr med vilje så bryts fastan.

30) Vissa tror att du inte kan ta vatten i munnen och näsan när man gör woudo under Ramadan. Detta är falskt! [anteckning av Amanda: När man tar in vatten i näsan ska man försöka att inte ta det för långt in så att vattnet inte råkar komma in i kroppen.]


Hoppas den gav någon nyttig information hehe... xD  Vet ni några andra misstag som brukar göras under Ramadan ?

Salam Aleikum!!! <33
Tankar: 4.....
Ramadan | Direkt länk | 2009-08-31 @ 10:58:15|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Ahlam

Först och främst vill jag säga BarakAllah fiki syster för din kunskapoch för att du delar med dig av det du kan=)

Radiallah annu är absolut inte fel att säga om Profetens följeslagare, men om vi observerar så är Imam Djafar al Sadiq (AS) inte vem som helst utan han är Profetens barnbarnsbarn ... Ali al salam betyder fred över honom vilket absoluit inte är ngt fel att säga!



Jag vet inte vad hadith betyder för dig syster? :) Men på arabiska så betyder det: berättelse. Så det är helt lugnt att skriva hadith, bara för att jag skriver det så behöver jga inte syfta på Profeten eller hur? Men eftersom man idag förknippar hadith och islam med Profeten så blir det lätt att man säga så .. Hoppas du förstår! =)



Och för det tredje så hoppas jag verkligen att du kan ändra ditt sätt att skriva till mig?! För det känns som om du hoppar på mig, men inshallah denna känsla inte stämmer. Sköt om dig // Din syste i religionen

2009-08-31 @ 16:04:56
URL: http://ahlamhammoud.blogg.se/
Postat av: x

Kommentar till nr 22. Jag har hört från en väldigt trovärdig person att det är till och med bra att sova under dagen, (så länge man inte missar sina böner självklart.) Då man inte kan göra några synder under den tiden. Att det blir Ibada.



Har dock inte kunnat verifiera detta genom att kolla upp det.

2009-09-02 @ 15:00:18
Postat av: x

Tillägg till förra kommentaren: Det blir ibadah om man har avsikt att lägga sig för att tex undvika att göra synder, samla sin styrka för att kunna be tarawih eller andra goda avsikter.

2009-09-02 @ 15:06:04
Postat av: Khadijah

en länk att ladda ner programmet för er som missat eller vill ha det hemma!!

http://tankafett.com/torrent/12794/Dokumentar.Varldens.Lyckligaste.Folk.2009.SWEDiSH.PDTV.XviD-WENDYS

2009-09-06 @ 18:05:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0