Är frugans bön giltlig om hon ber för sig själv framför sin make eller jämte honom när han ber?Fråga: Jag vill veta om en make ber sina sunnah böner och frun sina fard böner i samma rum för sig själva, är det fortfarande nödvändigt för frun att stå bakom honom som tex andra raden? Eller om hon är 1-2 steg bakom är ok? Eller kan hon stå jämte honom men lite längre bort?

Svar: Om dem båda ber för sig själva, så kan hon stå var hon än vill, jämte sin make eller framför honom eller bakom honom, för det finns inget samband mellan deras böner.

 

Men om hon följer honom i bön, så bör hon stå bakom honom som indikeras i Sunnah. Al Bukhaari (380) och Muslim (658) återberättade från Anas (Må Allah vara nöjd med honom) att hans mormor Mulaykah bjöd Allahs Sändebud (välsignelser och frid av Allah över honom) att äta lite mat som hon hade. Han ät lite av det, sedan sade han: "Upp så leder jag dig i bön." Anas ibn Maalik sade: Jag gick till en röd matta vi hade som hade blivit svart av lång användning, och skvätte lite vatten på den, sedan ställde sig Allahs Sändebud (välsignelser och frid av Allah över honom) på den, och den föräldralöse och jag stod bakom honom, och den gamla damen bakom oss, och Allahs Sändebud (välsignelser och frid av Allah över honom) ledde oss i bön två rak'ahs, sedan gick han.

 

Om maken och frugan båda ber bakom samma imam, eller om män och kvinnor ber bakom en imam, är sunnah för kvinnorna att vara bakom männen. Men om kvinnan i detta fall ber parallelt med mannen (vid sidan om), är bönen giltlig för alla enligt majoriteten av lärda, för det finns inget bevis att indikera att den är ogiltlig.

 

Samma för andra män och kvinnor.

 

Hanafi-skolan är av åsikten att om en kvinna ber jämte män utan en barriär, så blir bönen ogiltlig för tre av männen: en från hennes höger, en från hennes vänster och den tredje bakom henne, enligt de krav som de nämnt. Men deras åsikt är inte giltlig för det finns inget bevis för det, så som förklarats i svaret till fråga nummer. 79122

 

Men scenariot här har inga olika åsikter, för den som ber för sig själv följer inte sin make, och de följer inte heller någon annan imam. Så det finns ingen åsiktsskillnad från de lärda angående giltligheten av bönen av båda, även om hon står framför maken eller jämte honom.

 

Och Allah vet bäst
Islam Q&A källa: http://islamqa.com/en/cat/59/ref/islamqa/156199


Tankar: 0.....
Fatawas | Direkt länk | 2011-09-22 @ 11:26:01|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0