Att dela upp sig i olika grupper..?

As Salamu Aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,


Jag förstår inte, och kommer nog aldrig förstå insh'Allah varför folk delar upp sig själva och andra i olika grupper. Det är inte bra alls, finns ingenting bra med att säga "vi hanbali" "dem wahabis" "Vi salafis" "dem sunnis", som exempel? Varför när alla har samma Aqidah dela upp sig? Finns ingen anledning, det skapar bara fitna. Jag var på en lektion som en syster gav mash'Allah må Allah belöna henne, angående Fiqh. Hon sa mycket som jag började tänka på.

Delvis sade hon, "Man ska aldrig, aldrig dela upp sig och andra pågrund av åsikter i Fiqh".. Men det är exakt det alla gör. Hon säger inte bara det, hon gav också hadither som visar att sahaba hade åsiktskillnader i vissa tillfällen. Men de delade inte upp sig själva, de blev inte 'arga' på varandra och började argumentera. Nej!

Läs denna hadithen,

Allahs Sändebud (sallallahu `alayhi wa sallam) hörde några argumentera utanför hans hem, en av dem sade, "sade inte Allah så och så?" och den andra sade, "Sade inte Allah så och så?". Så han kom ut arg och sade, "Är detta vad jag beodrade er, eller är det detta jag kommit med, att ni skulle ta en del av Allahs Bok emot andra delar?"

[Reported by Ahmad (2/178, 181 and 196), Ibn Maajah (no. 85)] Han förbjöd dem att argumentera.


Att gå med i någon specifik grupp är som att säga, "Alla andra grupper är fel, och denna gruppen har rätt i allt". Och det finns ingen garanti för detta. Bara för du kallar dig för salafi, betyder inte att allt du lär dig från en viss kunnig människa som är salafi är rätt. Man måste vara öppen. Det är just att lägga ett namn på sig, tillhöra en grupp och tro att det är den bästa gruppen? Det är fel!! Vi ska följa salafs förståelse av Koranen och Sunnah men finns ingenting som säger vi ska kalla oss för salafi eller något annat namn som finns. Om vi alla tillhör Ahlul-Sunnah wal-Jamah så låt oss kalla oss för muslimer och ingenting annat! Låt oss ha kärlek för varandra, inte säga han är sån, hon är en sån, och dela upp oss i olika grupper!

Och ingen lärd kallade sig för någonting annat än "Muslim". Varför? Jo, för det är det Allah har gett oss för namn.

Who is better in speech than one who calls (men) to Allah, works righteousness, and says, "I am a Muslim"? {Glorious Qur’an: 41:33}.


Hold fast to the Rope of Allah, and be not divided [Qur’an, 3:103].

"And be not like those who are divided amongst themselves and fall into disputations after receiving clear signs: for them is a dreadful punishment in store". [Qur’an, 03:105]


"Verily, I have left amongst you the Book of Allah and the Sunnah of His Apostle which if you hold fast, you shall never go astray." (Prophet Muhammad's Last Sermon).


Yusuf Estes om att gruppera sig!! Mycket, mycket bra tal av honom mashAllah. må Allah belöna honom.!




Khalid Yasin om gruppera sig.





Anwar al-Awlaki läser upp en hadith som inte berättar "vad man ska kalla sig", utan hur man ska vara som person för att tillhöra den gruppen som kommer vara vinnare på Domedagen. Ni kan spola till 02.35 där han börjar förklara.




Tankar: 11.....
Kunskap | Direkt länk | 2010-04-17 @ 15:50:58|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Tasnim | Vardag & Bloggdesign

Bra skrivet mashaAllah!

2010-04-17 @ 20:54:27
URL: http://tasnim.blogg.se/
Postat av: Amanda

Vill bara säga också en till sak..! :), jag själv har gjort misstag när det gäller detta ämnet. Alltså att säga 'han är sån' eller så, och det är inte alls bra.. Och ett råd till alla mina syskon, håll inte på och lär er om olika grupper i islam.. Det finns faktiskt ingen INGEN nytta av det. Alltså just när det gäller de grupper som har samma Aqidah(trosuppfattning), för om man inte är försiktig så får man kanske hårt hjärta och börjar gruppera folk osv.. insh'Allah för att bli enade så måste grupperingar sluta, we are muslims! alhamdulilah...

må Allah vägleda oss och förlåta oss för våra fel

2010-04-17 @ 21:01:27
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: Emma

Masha Allah ett mycket bra inlägg, och tänkvärt. Tänker man sen på det så de 4 lagskolorna grupperade inte heller sig själva inom sin egen skola. Tex Maliki sa själv om något han sagt inte stämmer med Koranen och sunnah eller om någon annan har starkare bevis så ska man slänga det han sagt, men tyvär så gör folk inte detta, utan grupperar sig själva. Ett annat exempel från Maliki är att många äldre tror det är ok att be med armarna längs sidorna, men det är det inte. De såg Maliki göra så en gång, men brydde sig inte om vad han sa, att han hade ont i armarna och inte kunde hålla dem över magen.....

Masha Allah, forsätt det goda arbete som du gör :)

2010-04-17 @ 23:33:53
URL: http://amuslima.blogg.se/
Postat av: Muslim

detta är ´Uthaymîns ord, så om du verkligen vill lära dig religionen och sanningen så låt folk se detta. ta inte en del och lämna ett annat.



Fråga: Jag hör talas om Salaf. Vilka är Salaf?



Svar: Salaf betyder ”företrädare”. Varenda en som företräder någon annan anses vara en ”Salaf”. När ordet ”Salaf” nämns oinskränkt, avses det de tre första och förträffliga generationerna; följeslagarna, efterföljarna och efterföljarnas efterföljare. Dessa generationer är as-Salaf as-Sâlih (de rättfärdiga företrädarna).



De som kommer därefter och färdas utmed deras metodik, följer, precis som dem, Salafs metodik även om de skulle leva senare. Ty Salafiyyah är själva metodiken som Salaf följde. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:



”Mitt samfund kommer att delas upp i sjuttiotre grupper; alla förutom en skall till Elden – samlingen (al-Djamâ´ah).”



I en annan formulering sägs det:



”De som följer det jag och mina följeslagare följer.”



Sålunda har Salafiyyah här en inskränkt betydelse. Därför är varenda en som följer följeslagarnas, efterföljarnas och deras efterföljares metodik en Salafî, även om det skulle ske idag på 1400-talet.



http://www.darulhadith.com/manhaj/uthaymin_salaf_salafi_salafiyah.html

2010-04-18 @ 01:39:12
URL: http://www.islam.nu
Postat av: Anonym

menar du också shiah och sunni eller? jag fattar inte riktigt... :)

2010-04-18 @ 13:51:45
Postat av: Amanda

till muslim: Du har absolut inte läst mitt inlägg eller förstått det, och du har antagligen INTE lyssnat på videorna. Eftersom jag inte har sagt någonting EMOT det du nyss skrev? Om du vill "bevisa" att man ska dela upp sig i grupper och att det rätta att kalla sig är Salafi, så misslyckas du. Du har förklarat med Uthaymens ord, vad betyder salaf och vilka var de rättfärdiga salaf efter Profeten,salAllahu aleyhi wa salam.



Även om det kallas för en Efterträdare[Salaf]för att man följer Profeten,salAllahu aleyhi wa salam, så ger det inte rätten att man ska dela upp sig själv och andra i olika grupper, och tro sig att man tillhör den bästa gruppen. För alla oavsett vad man kallar sig för namn, försöker följa Profeten,salAllahu aleyhi wa salam.



Det man ska kalla sig för är MUSLIM och det man ska göra är att man inte grupperar sig och andra. Man ska kalla sig för muslim och kalla alla andra för muslimer (SOM HAR SAMMA AQIDAH).



Och sanningen är den att den sidan du länkade till är bästa svenska sidan när det gäller att gruppera folk i grupper bara pågrund av skillnader i Fiqh åsikter. Exakt det som vi muslimer INTE ska göra. Varför? För det skapar fitna. varför? för det splittrar muslimerna. varför? för det är inte SÅ som Profeten, salALlahu aleyhi wa salam har lärt oss att göra.



Slutligen vill jag säga, att man ska inte argumentera mot varandra när det gäller sånthär för precis som Hadithen jag lagt i inlägget, så förbjöd Profeten,SalAllahu aleyhi wa salam, detta.!! Och när man argumenterar så försvinner kunskap, när man argumenterar så kommer också sheytan, audho billah imina sheytanir-rajeem, och när man argumenterar så slösar man TID, och när man håller på och argumentera hela tiden och håller på gruppera folk och göra sådant onödigt så får man även hårt hjärta.



Alla som vill argumentera kan istället vara tysta och gå vidare med livet. För åsiktsskillnader existerar, och alla borde "nöja" sig med att kalla sig för muslimer så att muslimerna någon gång med Allahs hjälp kan förenas.



Ingen vidare argumentation osv, godkänns för sheytan vill man argumenterar över såna onödiga grejer och det ska jag inte låta hända insh'ALlah.

2010-04-18 @ 14:38:34
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: Amanda

Till anonym: Jag menar de som är ahlul sunnah wal jamah, alltså de som har samma aqidah. Och sunni och shia har verkligen inte samma aqidah och skiljer sig grovt i jättemånga stora ämnen. Shia och sufis tex, är bra om man har kunskap, kan bevisa till dem vad det är de gör och tror fel. För majoriteten av dem kan inte tawhid och annat viktigt som man måste kunna och tro på för att vara med ahlul sunnah wal jama'h

2010-04-18 @ 14:42:58
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: M

Ibn Qayyum,rahimAllah, om Muslimsk enhet, mashallah mkt fint sagt av honom , http://www.youtube.com/watch?v=9FhrMP-2oC4&feature=related



hittade en bra föreläsning om detta ämnet ju! :D förklara jättebra och noga, den heter deviation of the ummah om någon är intresserad http://www.youtube.com/watch?v=FdixLS_YPYY&feature=related



må Allah belöna alla för derasavsikter och vägleda oss och göra oss enade

2010-04-18 @ 15:03:36
Postat av: anonymous

Mm eller hur håller me dig syster amanda, finns ingen anledning att de kategoriserar upp ssaid qutb, sheikh muhammed s .munajid, sheikh bin laden av de jag kan komma ihåg jag sett där.. de har alla samma aqidah som oss, yanii de är emot dem bara för de har andra åsikter. må Allah skydda oss från att splittras ännu mer och skydda oss från den fitna som orsakas pga folk gör grupper i vår älskade vackra religion

2010-04-19 @ 12:10:04
Postat av: muslim b

ameen till era dua..

läste faktiskt ett inlägg om detta, mycket bra.. liksom inte ens "salafis" är enade när det gäller stora ämnen och kallar varandra för annat än salafi..? http://themujahidblog.com/2010/04/13/counter-counter-terrorism-4-misguided-salafis/#comment-819 -



har en fråga till dom som har gått med i en grupp, varför inte nöja sig med att kalla sig för muslim?

2010-04-19 @ 15:50:43
Postat av: Anonym

Islam>>> 2 sorts följare!



1. En praktiserande muslim



2. En icke praktiserande muslim.

Punkt slut. resten är påhittad av människan.

2010-04-22 @ 21:41:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0