Forma Hushållet - Att välja en bra fru

Att göra ett bra val när man väljer en Fru


OCH VÄLJ hustru eller man bland dem av er som är ensamstående och bland dem av era manliga eller kvinnliga slavar som är lämpade för äktenskap. Är de [som ert val faller på] fattiga skall Gud i Sin godhet sörja för deras [behov]; Gud når överallt, vet allt.”

[al-Noor 24:32 –  tolkning av meningen].


Huvudet i hushållet måste välja en rättfärdig och passande fru baserat på följande villkor som beskrivs i olika hadither:


“En kvinna blir gift för fyra anledningar: hennes förmögenhet, hennes härstammning, hennes skönhet eller hennes religion. Välj den som är religiös, må era händer bli skrubbade med damm [alltså, må ni ha framgång]!” (Muslim & Bukhari).


“Denna värld är bara tillfälliga omständigheter, och den största lyckan i detta livet är en rättfärdig fru.” (Rapporterad av Muslim, 1468).


“Låt varenda en av er ha ett tacksamt hjärta, en tunga som kommer ihåg (Allah) och en troende fru som hjälper honom med tanke på Efterlivet.”
(Rapporterad av  Ahmad, 5/282, och al-Tirmidhi och Ibn Maajah från Thawbaan. Saheeh al-Jaami’, 5231).

Enligt en annan återberättelse::  “En rättfärdig fru att hjälpa dig med värdsliga och religiösa affärer är den bästa skatten någon någonsin kan ha.”
(Rapporterad av  al-Bayhaqi. Saheeh al-Jaami’, 4285).

“Gift dig med någon som är kärleksfull och fertil, för jag kommer bli stolt framför de andra Profeterna av ert stora antal på Domedagen.” 
(Reported by Ahmad. Saheeh  al-Irwa’, 6/195).

“Jag råder er att gifta er med oskulda, för deras livmodrar är mer fräsha, deras munnar är mer söta och de är mer nöjda med lite.” Enligt en annan rapportering: “… och de är mindre benägna att bedra..”
(Rapporterad av Ibn Maajah. Al-Silsilah al-Saheeh, 623).


Precis som en rättfärdig fru är en av fyra element för lycka, så är en dålig fru en av de fyra elementen av misär, som det står i denna sahih hadith:

“En av (elementen av) lycka är en rättfärdig fru, som när du ser henne känner du dig nöjd, och när du är borta, känner du att du kan lita på henne med tanke på henne själv och dina ägodelar.

Och en av (elementen av) misär är en dålig fru som när du ser henne, känner du dig upprörd, hon fortsätter attackera dig verbalt, och när du är borta, kan du inte känna dig att du kan lita på henne när det gäller henne själv och dina ägodelar.”



Å andra sidan, är det även viktigt att titta på situationen på maken som friar till den muslimska kvinnan, och att acceptera hans frieri på följande krav:

Profeten, salAllahu aleyhi wa salam, sade: "Om det kommer någon till dig vars religion och karaktär gör dig nöjd, så gift din dotter [eller syster osv] till honom, annars kan det bli fitnah och stor korruption i landet.”

Allt ovan får man veta genom att fråga de rätta frågorna, kolla så att fakta stämmer, samla ihop information och kolla källor, så att hemmet inte blir korrupt eller förstört.

Den rättfärdiga mannen och rättfärdiga kvinnan ska tillsammans bygga ett rättfärdigt hem, för:

“Ur den goda jorden spirar med dess Herres vilja [rik] växtlighet, men den magra bär inte skörd annat än med stor möda. Så förtydligar Vi budskapen för de tacksamma.…”  [al-A’raaf 7:58 – tolkning av meningen].

Håll dig uppdaterad för nästa artikel - Forma hushållet, strävan att guida ens fru
Tankar: 0.....
Det Muslimska Hemmet | Direkt länk | 2010-04-10 @ 13:16:24|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0