Del 3. Surat Al-Fatiha - En studie

Bismillahir Rahmanir Raheem.


Sist skrev jag lite om Bismillah, betydelsen i bokstaven Bah. Nu ska jag fortsätta insh'Allah, berätta om namnet Allah i Bismillah och även om ar-Rahman och ar-Raheem.

Allah -

vad betyder Allah? 2600 gånger (ungefär) används namnet Allah i Koranen. Allah betyder inte gud. Allah är ett ordentligt namn. Den har varken kvinnlig eller manlig form, namnet är unikt.

När vi nämner Guds Namn Allah, nämner vi faktiskt Allahs alla gudomliga attribut samtidigt. Namnet är endast till Allah och har inte använts till någonting annat än till Allah. Allah har de mest vackra namnen. Profeten(sallalahu aleyhi wa salam) sade att Allah har 99 namn. Alltså innehåller Allah alla dessa namn/attribut.
Tex, Man säger att ar-Rahman är ett av Allahs Namn. Men man säger inte att Allah är ett av ar-Rahmans namn.

Såklart när man säger Allah och när man säger ar-Rahman, menar man samma Gud. Men att säga ar-Rahman är som att beskriva en del, ett attribut av vad Allah är. Så när du säger ar-Rahman så menar du den delen att Allah är den Nåderike. Men när du säger Allah så menar du alla attribut samtidigt.
Som man kan se i Koranen:

[59:22] HAN är Gud; ingen gudom finns utom Han! Han känner allt det som är dolt för människor liksom det som de kan bevittna - Han, den Nåderike, den Barmhärtige
[59:23] Han är Gud; ingen gudom finns utom Han, Konungen, den Helige, Han [som skänker] fred, Han som [väcker och vidmakthåller] tron, Han som vakar [över uppenbarelsen], den Mäktige, Han som betvingar och återupprättar, Han vars storhet [ingen kan fatta]! Stor är Gud i Sin härlighet, fjärran från allt som [människor] vill sätta vid Hans sida!
[59:24] Han är Gud, Skaparen, som är upphovet till allt och som ger allt dess slutliga form. Hans är fullkomlighetens sköna namn; allt och alla i himlarna och på jorden prisar Honom - Han är den Allsmäktige, den Vise.

Namnet Allah har som sagt inte blivit använt för någonting annat än för Allah. Till och med på tiden av okunnighet använde araberna namnet Allah till Allah.
[De som vill lyssna på en ännu mer detaljerad information om Allahs Namn - Allah, lyssna på tredje lektionen]

Al-Illah - Den Ende Guden   ~ namnet Allah kommer enligt vissa från detta ord.
Illah - Någonting som dyrkas

Så vi säger Allah - den Ende som förtjänar att dyrkas.

Är detta Allahs bästa namn?

Profeten(sallalahu aleyhi wa salam) sade att det finns ett namn av Allah som är det bästa, om man ber till Allah med det namnet så blir ens åkallan accepterad. Men han säger inte i någon av de fyra hadither som handlar om detta, vilket namn det är. Det ligger visdom i detta. Så som visdomen i att man inte vet exakt vilken timma på fredagen som ens böner blir accepterade, och så som man inte vet exakt vilken natt som är laylat ul Qadr under Ramadan. Man ska försöka kämpa, sträva och inte luta sig tillbaka. Om man vetat dessa saker, hade man blivit lat och litar på dessa saker och bryr sig inte om att göra extra.

De flesta lärda har kommit fram till att det är namnet Allah som är det bästa namnet. Men Allah vet Bäst och vi vet inte egentligen. Man kan inte lita på att det är så.

Okej. Så i början av den heliga Koranen, så berättar Allah för oss om Sig Själv. Allah säger:

Ar-Rahman och Ar-Raheem. Dessa ord kommer från ordet ''Rahma''. Rahma betyder, barmhärtighet, nåd, medkänsla, mjukandet av hjärtat...

Ar-Rahman betyder 'fylld med nåd/barmhärtighet'.
Ar-Raheem betyder '(ständiga) handlingar med nåd/barmhärtighet'.
Så ar-Rahman beskriver hur Allah är fylld med rahma.
Och ar-Raheem beskriver hur Allah ständigt gör handlingar med rahma.

Mer om Ar-Rahman och Ar-Raheem kommer inshaAllah i nästa inlägg om Surat al-Fatiha!

Jazak Allahu khayr,
As-Salamu Aleikum wa rahmatulahi wa Barakatuh




Till del 2 i studien Till del 4 i studien

Tankar: 1.....
Bönen (Salat) | Direkt länk | 2009-12-17 @ 18:42:50|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Meriem .

SubhanAllah, tänk att ett ord från koranen kan behöva översättning på flera meningar, ibland sidor! Allahu Akbar!



sv. Jaa, subhanAllah syster du har rätt. Jag har definitivt lärt mig att sätta min tillit hos Allah, och endast Allah. Människor gör misstag varje dag, människor förändras. Människor bär på hemligheter. Endast Allah stannar föralltid densamma och perfekt.

Älskar dig för Allahs skull hjärtat :)<3



2009-12-18 @ 15:58:04
URL: http://khadeeja.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0