Kvinnor och Depression


Depression är mer utbredd bland kvinnor än bland män. Varför?

Allah den Allsmäktige säger i en helig hadith: "... 'Var medveten om Guds närvaro och du kommer att finna honom framför dig. Lär känna Gud i medgång, så kommer han att känna dig i motgång. Inse att det som gick dig förbi inte var ämnat för dig och att allt det som redan skett var ämnat för dig. Och inse att segern kommer genom tålamod, befrielsen genom plågan och lättnaden genom motgången. [At-Tirmithi]

Varje man, kvinna och barn kan drabbas av depression någon gång i sitt liv, men i synnerhet drabbas kvinnor i större antal och är mer benägna att uppleva en mer försvagande depression än män, och det finns flera orsaker till detta faktor. Genom historien och vår nutid är kvinnor ansvariga för hela familjens välbefinnande och i dagens samhälle ofta också ansvarig (åtminstone delvis) för finansiellt stöd för familjen förvärras med allt annat. Depression är inte bara i huvudet, det är i våra hormoner.  

Feminism har blivit upprepad i väst i decennier och sprider sig nu över hela världen - propagerar stenhårt uppfattningen om att kvinnor och män är lika i alla aspekter, och att kvinnor är kapabla att göra allt som en man kan göra. Medan feminismen i väst har gjort vissa positiva framsteg i förverkligandet av jämställdhet för kvinnor, såsom rätten att rösta och lika möjligheter i arbetslivet (åtminstone från utsidan vy), har den feministiska rörelsen också hjärntvättade både män och kvinnor att tro att kvinnor är exakt som män - ingen skillnad alls.

Tyvärr har vi alla tillåtit några av de feministiska övertygelserna påverka oss. De säger vad kvinnorna ska känna och hur de bör agera, till den grad att de talar om för oss att ignorera det som händer i våra kroppar att det inte spelar någon roll i våra beslut eller våra känslor.

Men i själva verket gör det hela skillnaden. Kvinnor kan inte göra allt män kan göra, och vice versa. Exempel på detta är i ägg och spermier som det motsatta könet naturligt bär i sin kropp, inget kön kan producera det som är naturligt för den andra. Det är omöjligt i människan. Män och kvinnor skapades mycket olika faktiskt. Män behöver inte bestå månatliga hormonförändringar som kvinnor gör. Dock ger inte detta faktum innebörden att kvinnor på något sätt är oförmögna eller ointelligent, men det påpekas att dessa förändringar inte påverkar våra beslut och våra känslor.

Varje månad genomgår kvinnor en rad hormonella obalanser som påverkar deras humör, emotionella tillstånd och attityd på ett sätt som läkarna först nu börjar förstå.

Menstruation och PMS

Det första steget i vår hormonell storm är ankomsten av tonåren och med det våra menstruationer. Sedan kommer nästa ordinarie anstormande P.M.S. som är partner till vår menstruationscykeln - vilket de flesta kvinnor lider av PMS, utan eget förvållande eller kontroll över, som får oss att bli irriterad, sur, trött och känns generellt ohyfsade. Det var inte förrän på 1930-talet, som Dr T. Frank, en amerikansk gynekolog, först tog PMS (mer känd som premenstruellt syndrom), i allmänhetens medvetenhet i USA. Men vi vet att Allah, den Upphöjde, informerade hela mänskligheten om symptomen på en kvinnans menstruationscykel för tusentals år, i följande vers: ''OCH DE frågar dig om [kvinnans] månadsblödning. Säg: "Detta är ett ömtåligt och smärtsamt tillstånd.''[Quran 2:222]

Sannerligen så är det så. Men det finns mer av den kvinnliga hormonella berg- och dalbana än bara hennes månatliga menstruationscykeln och PMS. Vi genomgår graviditet, några av oss lider av infertilitet, och vi måste ta itu med klimakteriet senare i livet - en hel livscykel av hormonella omvälvningar.

Graviditet

Kvinnors kroppar går igenom fenomenala förändringar under graviditeten för att tillgodose levande varelse inuti deras sköten. Vi vet att det finns flera steg som barnet självt genomgår under sin tillväxtcykel i livmodern vilket det beskrivs i detalj i Koranen. Den snart blivande mamman genomgår också många förändringar i hennes fysiska kropp, för att nämna några: hennes hjärtafrekvens ökar, hennes syreupptagning ökar, blodvolym och hjärtminutvolym ökar och ett hormon som kallas relaxin som sprider sig i hennes kroppen som orsakar henne ligament att sträcka lättare. Självfallet för att inte nämna det faktum att hennes livmoder och bröst är förstorade och den totala viktökning från hela prövningen och allt i hennes kropp trycks runt för att ge plats för det växande barnet. Det är inget mindre än ett massivt arbete på den kvinnliga kroppen och på hennes hormoner.

Infertilitet

Allah den Allsmäktige säger: ''Ni skall helt visst få utstå prövningar i vad avser er egendom och er själva, och ni skall få höra många skymford från dem som fått ta emot uppenbarelser före er och från dem som sätter medhjälpare vid Guds sida. Men om ni bär allt med jämnmod och fruktar Gud [har ni bestått provet]; detta [kräver] fasthet i föresatsen!'' [Quran 3:186]

Det är ett test och en svårighet för många, i själva verket ca 10-15% av alla par i USA enbart, står inför infertilitet. Kvinnor är ofta mer känslomässigt påverkade av att inte kunna avla än män. Men med tillkomsten av många nya fertilitetsläkemedel och tillvägagångssätt som finns tillgängliga nu, får många fler kvinnor förverkliga sina drömmar om moderskap. Men uthärdandet av väntan och att uppleva dessa nya medicinska tekniken, kan även framkalla ett känslomässigt dränerande berg- och dalbana för alla inblandade - och läkemedlen samt tillvägagångssättet är inte alltid framgångsrika.

Klimakteriet

Sedan har vi naturligtvis klimakteriet. Återigen, detta är en annan tid i en kvinnas liv när östrogen och progesteron hormoner blir galna. Ämnesomsättningen av kvinnans kropp saktar ner och många kvinnor börjar glömma saker på grund av låga östrogennivåer. Liksom många andra fysiska förändringar som en kvinnas kroppar genomgår under denna tid i hennes liv.

Feminism vs faktum

Så med alla dessa processer som sker non-stop under en kvinnas livscykel - hur kan någon dra slutsatsen att vi är alla lika? Som muslimska kvinnor måste vi börja omfamna våra olikheter med män och uppskatta dem. Vi måste förstå och acceptera hur våra kroppar fungerar och hur dessa förändringar påverkar vårt sinne och våra känslor; inte bara hur - utan hur ofta. När vi gör detta, kommer vi att börja känna igen när vi känner irritationskänsla och varför vårt humör skiftar. Att igenkänna dessa förändringar kan bidra till att ge oss en viss förståelse för hur våra kroppar fungerar.

Externa faktorer

Det är inte konstigt att många muslimska kvinnor lider av depression, särskilt i väst. Vi blir oavbrutet bombarderade med löje att vi är bag ladies som står vid underkastelse till våra män. Vi vet alla väl hur media skildrar muslimska kvinnor, och även om vi säger att det spelar ingen roll - i själva verket bryr vi oss ibland och det kan spela en bidragande del av vår depression. Lägg till att under vårt menstruationscykeln så ber vi inte, och vi kan känna oss överväldigade.

Summan av kardemumman är att ingen kan tala om för dig hur du ska känna, men reklam och tidningar hävdar på sina medietalarstol och upprepar samma feministiska övertygelse - om att du kan göra allt. Men i verkliga livet kan ingen göra allt. Vi har alla våra begränsningar, och vi misslyckas. Det är därför så många kvinnor i dag tar droger som Prozac, bara för att försöka hålla sig, försöka ignorera dessa förändringar i kroppen och ignorera stresstrycket som talar om för dem att de inte kan göra allt.

Muslimska kvinnor bör vara uppmärksamma på de dolda meddelanden som kvinnor får och koncentrera sig på vad som är viktigt, din religion och din familj. Allt annat än det är disponibla. Uppfyll dina skyldigheter efter bästa förmåga och för allt annat - ta bara på vad du kan och lämna resten, men glömma aldrig att oavsett vilket tillstånd du är i, du kan alltid göra Duaa (åkallan).

Allah den Allsmäktige säger: ''Herre! Ställ oss inte till svars för glömska eller oavsiktliga fel. Herre! Lägg inte på oss en sådan börda som den Du lade på våra föregångare. Herre! Lägg inte på oss [bördor] som vi inte har kraft att bära. Utplåna våra synder och ge oss Din förlåtelse och förbarma Dig över oss. Du är vår Beskyddare! Låt oss segra över förnekarna av sanningen!" [Quran 2:286]

Från Muslim.se
Tankar: 2.....
Kvinnor | Direkt länk | 2012-02-09 @ 12:17:00|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Kurdilele <3

Salam aleykom:)Är det haram att göra det jag gjorde?Jag gick till blogg.no massa norska bloggare där och skrev till massa människor typ "hey" eller någonting och där det står URL så la jag den där youtube kanalen thedeenshowtv deras youtube kanal istället för min blogg så jag skrev till några hundra personer och undrade om det är haram att göra så?

2012-02-10 @ 01:53:16
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
Postat av: Kurdilele <3

Jag kanske är dum för nu spammar jag detta till norska bloggarna haha:D "Hello:) Do you like Justin bieber?:)"

sen har jag thedeenshowtv på URLJag vågar inte skriva på svenska bloggarna så som jag gör med norska bloggarna för svenskarna kanske anmäler mig eller så.

2012-02-10 @ 15:36:15
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom

Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0