Att tala om Islam med Visdom(Hikma)

Bismillahir Rahmanir Raheem.

As-Salamu Aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh,

Någonting som jag själv har märkt extra mycket den senaste tiden är hur viktigt det är att prata om Islam med visdom. Och då menar jag till ickemuslimer, muslimer utan kunskap och de som har fel trosuppfattning inom Islam.

Det finns ett par saker man måste tänka på när man väl ska börja prata om Islam med någon utan kunskap,

1.Vill denna personen prata om Islam?
2.Är det du tänker säga någonting du borde säga till personen?

Om svaren till frågorna är 'Ja', så kan du prata med denne.. Men om en av dessa är nej så prata inte..

För om du ens ska börja prata om Islam med en person och han/hon inte vill, så är det totalt meningslöst.! Visst kan du få belöning om du har rätt avsikt, men informationen du säger till personen kommer åka in i ena örat o ut i det andra! Plus att hon/han kanske blir irriterad och börjar tala illa om muslimer istället för att "de hela tiden ska propagera".. -.-   Och då blir det fel eller hur?

För det andra, det du tänker säga.. Är detta någonting som personen kommer förstå? För om du gör dawah, så kan du inte gå in i ämnen som Jinns eller börja prata om olika hadither som kanske har med Shaytan o göra osv.. Många ämnen är för konstiga för en människa utan tro.. När det inte finns imaan så kommer personen bara tänka att 'Islam är en rätt konstig religion' om du börjar prata djupt om massa saker.  Nej systrar och bröder , det ni ska prata om är - de fem pelarna i Islam och samt de sex trospelarna i Islam. Grunderna! Så att den du talar med verkligen får veta någonting om Islam, vad muslimer tror på..! Att börja tala om regler osv, ger inte personen inblick om vad en muslim tror på alls..

Okej.. När någon ställer en fråga är det extremt viktigt att du inte svarar utan kunskap! Du måste vara ärlig med personen om det är någonting du inte är säker på, försök inte komma på egna slutsatser ifrån vad du har hört.. Du måste säga till personen att du ska kolla upp det, sen kollar du upp det och kommer tillbaka med kunskap inshaAllah. Tänk att du lär någon felaktiga saker om Religionen, Profeten(sallalahu aleyhi wa salam) eller Allah?!?
Må Allah förlåta oss alla och skydda oss från det..

Na3m. Att göra dawah, sprida religionen - är obligatoriskt för oss alla. Så de som påstår vi ska bara hålla vår kunskap för oss själva och inte "störa" andra människor är så ute o cyklar! Det är vårt ansvar som har Haqq(sanningen) att sprida den! För vi vill väl att alla människor ska till Jannah? Eller hur??? Och så länge vi sprider vår kunskap för Allahs skull är det ingenting fel på det. Man måste bara veta när, hur och var man sprider den.

Så om en person inte vill prata med dig om religion, ska du då fortsätta prata om det eftersom du inshaAllah vill personen ska bli muslim? Svar; Nej. Om det är någon nära du känner, så visar du Islam utan att personen riktigt tänker på det.. Alltså du använder olika uttryck som subhanAllah, inshaAllah, mashAllah som kan få personen själv att fråga om ordet. Och du kan lyssna på Koranen eller sätta på någon föreläsning om du bor med denne eller hon/han hälsar på dig.. Alltså bara lite o så, personen frågar själv. Man ska inte vara "feg" att visa vad en muslim är! Du ska visa det hela tiden med allt du gör! Då blir din vän/släkting inshaAllah intresserad... Och ibland kan du ändå säga någonting utan att börja värsta diskussionen..

Vad gör du om du hamnar i en diskussion då? Ja.. Det beror väl på vilken typ av diskussion. Om personen du pratar med frågar och verkar öppen av sig så är det bara bra. Om det är en person som bara är ute efter att argumentera, inte vill lära sig egentligen och bara vill bevisa att du har fel - så är det bättre att du inte pratar med han/hon. Det är slöseri på tid, och när man har sagt sitt budskap så ska man inte behöva säga det om och om igen. Eller hur? Allah vägleder och missleder den Han vill.

Att ge sig in i diskussioner med de som är med i olika sekter är inte heller bra. Du ska säga det som är fel på personens aqidah(trosuppfattning) och lägga fram bevis för vad som är emot Islam, det är din skyldighet att lära sanningen och förbjuda det som är falskt och förbjudet. Men efter det, så ligger det på personen om han/hon vill studera vidare eller så. Allah öppnar en människas hjärta och gör det mjukt - inte vi. Så att börja bråka, tjafsa eller diskutera blir helt onödigt.! Bara ge fakta och lämna personen om han/hon vägrar inse och är för stolt för sitt eget bästa. Har märkt själv att det inte fungerar överhuvudtaget att gå in i diskussion.

Om du talar med muslimer som inte har någon kunskap om olika områden så skall du inte "tro dig" och säga saker på otrevligt sätt. Har märkt att vissa inte har på sig slöja till exempel, och i moskén har de slöja sen tar de av sig när de går ut. Så kan det finnas äldre systrar som kan säga hur otrevligt som helst eller visa typ att "vad gör du, ta på dig slöja, du är dålig osv".. Även om det kan gå att säga så till vissa systrar så måste man veta VEM man säger detta till. Är det någon du vet har kunskap om slöjan men som inte bär den på grund av dunya? Är det en ny syster i Islam? Är det en syster som inte ens fått lära sig om religionen av sina föräldrar? Man kan inte bara slänga ur sig saker hur som helst, vem vet vad systern tänker/gör efter det? Om hon kommer tillbaka till moskén osv..? När du ser att någon gör fel, såklart du ska försöka säga eller visa det till henne/honom då det är din skyldighet - men det finns bra sätt. Profeten Muhammed (sallalahu aleyhi wa salam) gjorde allting med visdom!

Om du ser någon utan slöja så behöver du inte ens säga det till henne, alla vet att det är obligatoriskt men har sina ursäkter eller svårigheter med det. Och det du kan göra är att bjuda hem henne utan att säga någonting om slöja, så ser hon själv hur hon klär sig och hur alla andra systrar klär sig.
Om du känner systern närmare kan du prata mer om det och försöka uppmuntra henne osv.


Cool dawah!!! MashAllah



Iallafall..! Detta är främst en påminnelse till mig själv och sedan till er andra, så som med allt jag skriver.

Alla har olika fall när det gäller det mesta, men se till att du vet vad du säger och vem du säger det till så det blir bästa dawah som möjligt.

Jazak Allahu khayr,

As-Salamu aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh <3

Tankar: 11.....
Kunskap | Direkt länk | 2010-01-11 @ 09:23:42|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Anonym

Om man inte får göra dawah för sin man? inte ens via internet eller genom olika kvinnogrupper? Då är det inte obligatoriskt va...?

2010-01-11 @ 10:39:49
Postat av: Amanda

Salam aleikum, Man får göra så mycket som man kan, vet inte hur fatwa ligger till när det gäller detta, men jag vet att när en man förbjuder en kvinna göra det som är obligatoriskt eller säger till henne att göra någonting som är förbjudet så ska hon inte lyda honom.. Men Just när det gäller dawah så vet jag inte hur det ligger till.



Upon whom is Dawah (Calling to Allaah) Obligatory?



Question:



Is da’wah (calling) to Allâh obligatory upon every Muslim man and woman, or is it to be left for the Scholars and the students of knowledge only? Is it permissible for the lay person to do da’wah to Allâh?



Answer:



“When a person has knowledge and insight into that which he is calling to, then there is no difference between the one who has a great amount of knowledge, or a student of knowledge who has recently started in pursuit of knowledge or a lay person - as long as he has certain knowledge of the issue at hand. The Prophet sallallâhu ’alayhi wa sallam said: “Convey from me, even if it is one verse.” [al-Bukhaaree] So it is not a condition upon the dâ’î (the one calling) to attain a great amount of knowledge, but the condition is that one must have knowledge of what one is calling to. If this calling is established upon ignorance and built upon emotion and passion, then it is not permissible.



Thus, we see that some of the brothers who call to Allâh, they do not have except a little knowledge. We see them, due to their strong emotions, prohibiting that which Allâh has not prohibited, whilst making obligatory that which Allâh has not made obligatory upon His worshippers. This is a very dangerous matter, since permitting what Allâh has made harâm (unlawful) is like prohibiting what Allâh has made halâl (lawful). So when they begin prohibiting people for making a particular matter then others will rebuke them for making it harâm.



Allâh - the Most High - says: “And do not say, concerning that which your tongues falsely put forward, ‘This is lawful and this is forbidden,’ so as to invent lies against Allâh. Indeed, those who invent lies against Allâh will never prosper.” [an-Nahl 16:116-117]



As for the lay person, then he must not call to Allâh if he does not have knowledge. Rather, it is essential to have knowledge in accordance with the saying of Allâh - the Most High -:



“Say: This is my path. I call to Allâh upon sure knowledge.”



[Yoosuf 12:108] So it is a must to call to Allâh upon knowledge. However, if a matter is clearly known to be evil or good, then one can command it - if it is good, or forbid it - if it is evil.



So the callers to Allâh must start with knowledge. Whosoever calls to Allâh without knowledge, then such a person will cause greater harm than good - as is evident. So it is obligatory for a person to first acquire knowledge, then to do da’wah. As for the clear evils and that which is clearly good, then the good is enjoined and the evil prohibited.”



Shaykh Muhammad bin Saalih al-`Uthaymeen As-Sahwatul-Islâmiyyah (pp.75-76) of Shaykh lbn al-’Uthaymîn.



“By Al‑‘Asr (the time).



Verily, man is in loss,



Except those who believe (in Islamic Monotheism) and do righteous good deeds, and recommend one another to the truth [i.e. order one another to perform all kinds of good deeds (Al‑Ma‘roof) which Allaah has ordained, and abstain from all kinds of sins and evil deeds (Al‑Munkar) which Allaah has forbidden], and recommend one another to patience (for the sufferings, harms, and injuries which one may encounter in Allaah’s Cause during preaching His religion of Islamic Monotheism or Jihad)”



[al-‘Asr 103:1-3]



The Prophet sallallaahu alayhi wa sallam said: “He who is asked about knowledge (regarding

that which he knows) and he, in turn, conceals it, will be bridled with fire on the Day of

Resurrection”. In this manner, the evil outcome corresponds with his deed, for just as he

remained silent regarding the truth, he deserved a bridle of fire.



http://www.qss.org/archives/aqeedah/ch12.html

2010-01-11 @ 11:00:12
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Barak Allahu fik syster! Tack :)

2010-01-11 @ 12:23:07
Postat av: Dennis

Fint skrivet :)

2010-01-11 @ 21:44:18
URL: http://dennismelli.blogg.se/
Postat av: E

Jag tycker detta var bra skrivet, gav tydliga svar som jag jämt undrat över när ateister försökt att ställa mig mot väggen om varför jag är muslim. Men jg håller inte med er om att det är ett måste att bära slöja, det står väl inte i koranen att man måste täcka sitt hår, endast att profetens fru bar?

2010-01-12 @ 08:20:04
Postat av: Anonym

Heter du Amanda? Jag gillar din blogg, ska länka den på min blogg så fler kan få nytta utav god information. :)

2010-01-12 @ 12:39:24
URL: http://nazifes.blogg.se/
Postat av: Amanda

Sv till E: Salam Aleikum, tack :) . Angående hijab så är den obligatorisk för oss kvinnor, ska lägga upp ett inlägg om detta snart. :) Sålänge kan du kolla lite på de slöjämnen jag har under kategorin 'kvinnor'.. Det står i Koranen att vi ska täcka oss men ska som sagt lägga upp mer om detta snart inshaAllah.



jazak Allahu khayran

2010-01-12 @ 13:33:06
URL: http://apg.blogg.se/
Postat av: Anonym

svenskchilenare??? hur kommer det sig att du är muslim. Jag är lite chockad faktiskt och glad på samma gång. Sukur. Det är bra med mig :) Hoppas allt är bra med dig

2010-01-12 @ 13:48:25
URL: http://nazifes.blogg.se/
Postat av: Anonym

kan inte jag få din msn? Vill verkligen få råd ifrån dig:)

2010-01-12 @ 16:57:12
URL: http://nazifes.blogg.se/
Postat av: Robert Almgren

Nu är jag själv inte särskilt insatt i Islam, men är det inte lika svårt att få ett bra grepp om hela Islam genom att prata med en muslim som det är svårt att få grepp om hela kristendomen genom att prata med en kristen. Personligen så blir jag skrämd av fundamentalister inom samtliga Abrahamitiska religioner, men jag skulle definitivt vilja lära mig mer om Islam och förhoppningsvis bli av med en del fördomar, men precis som med kristendomen så är det svårt att få något grepp om.



Namaste!

2010-01-13 @ 00:31:26
URL: http://nuovatradizione.wordpress.com/
Postat av: Anonym

Mycket bra inlägg! MashAllah må Allah belöna dig!:)

2011-12-24 @ 18:49:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0