Säg Nej till Dålig Hygien!

Nej till att försumma sin fysiska hygien och renhet i huset, och vara oorganiserad i hemmet.

 

Profeten Muhammad, salAllahu alayhi wa salam sade :

 

”Det är en skyldighet för varenda Muslim att ta ett bad (åtminstone) en gång på sju dagar, och tvätta sitt huvud och kropp.” [Sharh as-Sunnah, 2/166, Kitaab al-Hayd, baab ghusl al jumu'ah]

 

”Ta ett bad på Fredagar och tvätta era huvuden, även om ni inte är i stadiet av janaabah (orenhet som följer efter äktenskapligt umgänge), och bär parfym.”

[Fath al-Baari, 2/370, Kitaab al-Jumu'ah, baab ad-dahn lil-jumu'ah. Notera att kvinnor inte skall gå ut och lukta parfym]

 

I Islam är fysisk renhet någonting mycket viktigt. När vi gör wudoo tvättar vi oss i munnen och näsan, vi tvättar ansiktet, händerna och armarna upp till armbågarna, fötterna och även lite lätt på huvudet. Kan ni tänka er att sjukvården nyligen börjat tvätta sig upp till armbågarna och insett vikten av hygien på detta område? Och vi muslimer har tvättat oss så i 1400 år, ca fem gånger per dag och kanske mer!

 

Även efter att ett gift par har haft sexuellt umgänge, om någon har en 'våt dröm' eller efter att en kvinnas menstruation är över så är det obligatoriskt för dessa att göra ghusl – Bada eller duscha hela kroppen inkl huvudet.

 

Förutom att det är viktigt att kroppen är ren så är det även viktigt att kläderna är rena,

 

Imam Ahmad och An-Nasa'i rapporterade att Jaabir, må Allah vara nöjd med honom, sade:


”Allahs Sändebud kom för att besöka oss, och såg en man som bar smutsiga kläder. Han sade, 'Kunde inte denna person finna någonting att tvätta sina kläder med?'”

 

Profeten, salAllahu alayhi wa salam, hatade att se människor gå ut med smutsiga kläder när de hade möjligheten att rengöra dem; han drog uppmärksamhet till att Muslimen alltid bör vara ren, stilig och behaglig att titta på.

 

Någonting som många försummar är sina tänder – munhygien! Trots det faktum att Profeten Muhammad, frid och välsignelser över honom, rengjorde sina tänder ständigt! Siwaak/miswaak (en slags tandborste av trä som i sig innehåller mycket bra ämnen för tänderna), var det Profeten, salAllahu alayhi wa salam använde så fort han kom hem och läs vad Aisha må Allah vara nöjd med henne sade:

”Allahs Sändebud vaknade aldrig från en sömn på dagen eller kvällen utan att rengöra sina tänder med siwaak innan utförandet av wudoo.” [en hasan hadith återberättad av Ahmad och Abu Dawud]

 

Profetens, salAllahu alayhi wa salam, intresse för oral-hygien var så stor att han sade:

”Om det inte vore för det faktum att jag inte ville överbelasta min ummah, skulle jag ha beodrat dem att använda siwaak innan varenda bön.” [Muslim]

 

Innan vi har besök hos tandläkaren tänker vi på våra tänder extra mycket. Så att vi inte har hål eller att tandläkaren ska se hur dåligt vi sköter tänderna. Vi borde ständigt tänka på våra tänder och ha en fräsch mun.

 

Profeten Muhammad, frid och välsignelser över honom, sade:

”Den som äter lök, vitlök eller purjolök borde inte komma nära moskén, för det som förnärmar Adams söner kanske förnärmar änglarna.” [Muslim]

 

Man ska inte gå till moskén med dålig andedräkt som kan vara besvärande för sina syskon i Islam.

 

Ens hem skall inte hellehttp://www.incolo.com/wp-content/uploads/2009/09/dirty_home.jpgr vara smutsigt eller vara en enda stor röra. Detta gör att de som bor där vantrivs. Det är en faktor som gör mycket för hur man mår både fysiskt och psykiskt. Om man har orent hus så är det enklare att bli sjuk, och man trivs inte i hemmet. Det blir enklare bråk på grund av att saker inte ligger på sin plats eller för att någon stökar ner hela tiden utan att städa efter sig.

 

 

 




Svensk Föreläsning om Renhet i Islam av Sheikh AbdulHamid abu Zakariya

http://www.islamfokus.se/2007/11/21/renhet-i-islam/

 

Jag har delvist använt mig av boken ”The Ideal Muslimah” för denna text.

 

Må Allah göra oss bättre på att ta hand om vår hygien! ameen

Tankar: 1.....
Mat, hälsa, skönhet | Direkt länk | 2010-12-10 @ 11:00:00|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Khadijah

MashAllah syster! Verkligen ett suveränt inlägg och så viktigt :-)

2010-12-10 @ 19:16:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0