22 tips till Föräldrar

En bra text jag hittade mash'Allah.. :)


Vad krävs för att få en tonåring att bli en praktiserande muslim?

 

Sound Vision har talat med föräldrar, Imamer, aktivister och muslimer som har växt upp i Väst för att fråga om praktiska saker föräldrar kan göra för att hjälpa Muslimska tonåringar att hålla kvar sin Religion. Detta var några av förslagen:

 

Tips #1: Ta barnuppfostran mer seriöst än du tar ett heltidsarbete

Detta betyder att båda föräldrarna måste förstå att deras barn är ett ansvar från Allah, och Han kommer fråga hur de har blivit uppfostrade. Om barnen inte växer upp med att praktisera Islam pågrund av föräldrarnas försummlighet, kommer det inte bli vackert i detta livet eller i nästa.

 

Tips #2: Förminska eller ändra arbetstider och byt dem för att ha tid med familjen.

Det är bättre att ha ett heltidsarbete, färre lyxerier i huset (tex, mer bilar, dyra kläder, ett större vackrare hus) och ha mer tid med familjen, än många materiella saker och föräldrar som är borta hela tiden. Detta är för mödrar OCH fädrar. Föräldrar kan inte sätta värderingar i barnen om de inte ens finns där. Sluta på dina extra jobb på helger eller på kvällar och kör istället barnen till moskén för föreläsningar och aktiviteter. Eller byt tider så att du är hemma när barnen är det.

 

Tips #3: Läs Koranen, förstå dess mening, i fem minuter varje dag.

Bara fem minuter. Oavsett om det är i bilen under ett trafikstopp, tidigt på morgonen efter Fajr, eller innan du går och sover, läs Koranen med en översättning och/eller Tafsir. Sedan ser du snöboll-effekten. Du kommer, insh'Allah, sluta dig med Allah, och i längden, utveckla en förebild genom att hjälpa hela familjen, inte bara tonåringar, att komma ihåg Honom också.

 

Tips #4: Gå på en föreläsning veckovis

 

Byt ut att spela kort eller att titta på tvn under Söndagseftermiddagar för att gå på Föreläsning. Om du inte redan har någonting planerat innan den så hjälp Imamen med det som behövs. Gå ofra. Bonusen är att när barnen ser deras föräldrar strävandes att lära sig om Islam, kommer de på många vis bli uppmuntrade att göra samma.

 

Tips #5: Respektera din Tonåring.

 

Att respektera din tonåring betyder inte att behandla dem som små barn, utan som mognande vuxna, inte tala ner mot dem eller förödmjuka eller förolämpa dem. Detta betyder att involvera dem i användbara aktiviteter vid hemmet, fråga efter deras åsikter i viktiga ämnen.

 

Tips #6: Var intresserad av vad de gör

 

Spelar Noor hockey i tjejernas sport liga? Isådanafall, gå på hennes matcher så ofta du kan. Samlar Ihsan på frimärken? Se om du kan hitta några gamla brev från dina föräldrar i Malaysia eller Libanon och ge frimärkena till henne. Älskar Muhsin att bygga hemsidor? Besök hans sida, lägg upp uppmuntrande kommentarer och ge förslag till sidan. Ge han en bok om advancerad web design som Eid-gåva..

 

Tips #7: Ha koll på problem och tala till dem rättframt.

 

När du spenderar mer tid med dina tonåringar, kommer du se om någonting stör dem. Skaka inte bort denna känslan under mattan. Tala till dem om det. Men inte under något familjemöte eller framför andra. Gör det under nästa tips.

 

Tips #8: “Dejta” din tonåring.

 

Medans dejting är associerat med pojk-flick sociala möten, kan konceptet utvidgas till att två personer möts och lär känna varandra.

 

Det är riktigt viktigt att "dejta" dina barn på individuella nivåer när de kommer till tonåren för nu är de inte bara längre "en av barnen". De är unga vuxna som behöver uppmärksamhet och vägledning på individuell nivå. Du går ut med Sumayya när hon gått ut gymnasiet tex, när Ahmed får sitt körkort eller när du känner att någonting stör dem och du vill vara med dem i fred.

 

Tips #9: Var inte bara tonåringens förälder, var dens medarbetare

 

Att göra dem till en medarbetare menas med att ge dem ansvar inom familjen. Ta 18 åriga Amir, som har fått sitt körkort, att hjälpa hans mamma med att handla mat, få 15 åriga Jasmine, som älskar blommor, ta ansvaret för trädgården och klippa gräset.. På detta sättet, känner sig tonåringar som en del av familjen, inkluderade och behövda. Små barn gillar också att hjälpa till hemma!

 

Tips #10: Bygg en Moské hemma

 

Ta ett rum hemma, eller en del av ett rum hemma och gör det till ens hemma-moské.

 

Gör denna 'moské' helt till barnens ansvar. Få de äldre att ha ansvar för sina yngre syskon. Ansvaret betyder att hålla moskén ren, väcka upp människor för Fajr, ropa ut Adhan, osv..

 

Tips #11: Praktisera inte "männens Islam"

 

Detta betyder att man inte håller ute frugan eller döttrar från bön. När männen ber Jam'ah, så var säker på att kvinnorna också ber bakom dem eller är på kvinnornas sida. Var säker på att Imamen läser tillräckligt högt så att kvinnorna hör. Säg även till kvinnorna att be tillsammans även om det inte finns män närvarande.

 

[notering från Amanda, tror att detta handlar om icke-praktiserande familjer...]

 

Tips #12: Gör ett Islamiskt Bibliotek och välj en bibliotikarie

 

Utrusta ditt hem med ett islamiskt bibliotek med böcker, videos och audioskivor om olika ämnen i Islam, levererat till allas åldrar och intressen. Om 13-åriga Bilal gillar äventyrs böcker, tex, så ha några Islamiska böcker som är spännande att läsa.

 

Få en av dina tonåringar att vara bibliotikarien. Hon/han håller materialen organiserade och i gott tillstånd. Om man vill att någonting nytt ska komma till biblioteket så ska förslagen gå till henne/honom. Ge bibliotikarien någon slags budget att beställa nya böcker, cd osv.

 

Tips #13: Ta ut dem.... på Islamiska aktiviteter.

 

Istället för en lyxig middag på en restaurang, spara dina pengar och ta med alla på nästa muslimska aktivitet. Försök gå till sådant där många muslimska tonåringar går och där talaren är uppmuntrande.

 

Om det finns möjlighet, ta Bilal och Humayra till muslimska läger och konferenser där de kan möta andra barn i deras ålder.

 

Tips #14: Flytta till ett område som är religiöst och där det finns olika nationaliteter.

 

Om dina barn kan vara med andra muslimska barn från alla olika slags länder på en daglig basis, blir det hälsosammare för deras uppväxt. Att flytta närmare en moské är också bra.

 

Tips #15 : Hjälp tonåringarna att starta sin egna ungdomsgrupp

 

När man bott i ett muslimskt område eller gått på många muslimska aktiviteter, kan tonåringar vilja utveckla sin relation med andra muslimer i deras ålder. Låt inte det sluta där.

 

Hjälp dem att ordna en ungdomsgrupp, inte endast för att lära sig om islam, även aktiviteter som att hyra en pool och annat. Få dem att hjälpa till med att ta upp skräp runt moskén eller att hjälpa äldre muslimer. Gruppen måste ha vuxna som har koll på allt.

 

Tips #16: Ta bort Tv-n eller ha koll på vad de ser och hur länge.

 

Föräldrarnas största motståndare för deras barns uppmärksamhet är TVn. Att ha koll på vad de ser betyder att se till att de inte kollar på program som förespråkar sex, våld och oislamiska aktiviteter. Gör en lista på det som är accepterat+oaccepterat. Försök ha några muslimska tv-kanaler.

 

För att ta bort TVn från hemmet successivt. Om man inte orkar med tjat från barnen osv, och inte orkar ta bort tvn på en gång. Så gör det lite i taget. Välj en dag då ingen får sätta på tvn. Och sedan fortsätt stegvis.

 

Tips #17: Ha veckovisa familjeträffar

 

Målet: att få reda på vad som händer i allas liv och prata med familjen om viktiga ämnen. Diskuttera olika nyheter, kommunicera och ha koll på varandra, vilket blir svårare när barn blir tonåringar.

 

Detta är också tillfället att rådfråga familjen och besluta om stora ämnen som påverkar alla: flytta till en annan stad; giftermål av en familjemedlem; svårigheter med en mobbare i skolan osv.

 

Notera: Shura i familjen betyder inte att majoritetens vilja besluar vad som händer i en situation Föräldrarna bestämmer men tänker på vad barnen och tonåringarna har att säga.

 

Tips #18: Ha "Halal Kul kväll" minst en gång i månaden.

 

“Roligt är Haram” är ett skämt man hör från muslimska ungdomar ibland, då de hånar vissa muslimer som faktiskt tror och säger att allt som är roligt är haram (förbjudet).

 

Islamisk underhållning är väldigt försummad. Islamiska sånger, sketcher, brädspel osv, är någonting man kan göra. Kanske är 16åriga Jameel bra på att spela duff, när han syster, kan skriva och sjunga. Låt dem göra en sång och uppträda den till hela familjen. Eller låt någon skriva sin bästa poesi. Låt dem veta gränser mellan accepterat och icke-accepterat underhållning.

 

Tips #19: Ge dem bästa förebilderna-Vad skulle Abu Bakr ha gjort?

 

Frånsett att du är en förebild genom att praktisera Islam, försök lära dina barn om Profeten Muhammed (salAllahu aleyhi wa salam) och hans följeslagare(sahaba), både män och kvinnor. Annars kan de karaktärena de ser på tv bli deras "sahabas".

 

Diskuttera vad en sahabi hade gjort i en liknande situation som kanske din tonåring upplever. Detta ger uppmuntran och imaan.

 

Tips #20: Läs böcker om barnuppfostran i Islam

 

Det finns många bra böcker om barnuppfostran i islam.. Försök läs en och följa!

 

Tips #21: Få dem gifta tidigt!

 

Samhällena i väst är bombade med sex: på tv, reklamer, på gatorna, bussarna, filmer osv. En muslimsk tonåring som möter detta är i en svår position: följa sina luster eller försöka riktigt, riktigt hårt att inte göra det. Att få dem gifta tidigt kommer minska pressen, och de behöver inte avsluta sina studier för att göra detta. Kom ihåg, som en förälder är du delvis ansvarig om din son/dotter velat gifta sig och du stoppade dem, så de slutade med att göra zina. Och kom ihåg att såklart inte gifta din son/dotter till någon de inte skulle vilja ha.

 

Tips #22: Sist men inte minst - Gör Du3a

 

Gör Du3a. Det är Allah som vägleder och vilseleder, men om du har gjort ditt jobb som förälder, insh'Allah, att hålla dina tonåringar som praktiserande muslimer blir lättare att göra än om du inte gjort det. Gör också dua för dem framför dem, så påminns dem om hur mycket du älskar dem och bryr dig om dem. Och en förälders du3a till sina barn blir alltid accepterad av Allah, subhanahu wa ta'ala

 

Tankar: 2.....
Det Muslimska Hemmet | Direkt länk | 2010-04-23 @ 12:51:54|....

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kommentarer
Postat av: Anonym

Machallah! Verkligen bra tips det där. Måste skriva ut listan och spara den, inchallah!

2010-04-26 @ 23:23:11
URL: http://maryamgus.blogspot.com
Postat av: Emma

Masha Allah! Det borde vara självklarheter för alla muslimer...... Tyvär är det inte det.....

2010-04-27 @ 14:59:25
URL: http://amuslima.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Bönetider


Video på Svenska om Profeten Muhammad
frid och välsignelser över honom





Svenska Islamiska Youtubekanaler

DawaSweden
IslamIdag
Muslimahkanalen
MuslimSe
Mussemanda
OmarIbnAlKhattab
SMSBilal
TheMuslim0
UnderTexter


Den Raka Vägen
Vill du ha evig lycka?



Bismillahi Rahmani Rahim
Läs i din Herres namn, Han som har skapat – skapat människan av en grodd som sätter sig fast! Läs! Din Herre är den Främste Givaren, som har lärt [människan] pennans [bruk], lärt människan vad hon inte visste!

[Koranen 96:1-5]


Mina besökare
Online:
Idag:
Totalt:




Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se Religion bloggar Filosofi/Religion Bloggportal länksamling Bloggparaden

RSS 2.0